|
przez Jerzy IV » 02 lis 2025, 23:39
Wilhelm Zygmunt von Zugdam napisał(a):Teść traktatu z Osmanami będzie brzmieć "42"  A tak na serio, Zgłaszam się na ochotnika, który może rozpocząć dyskusję z Turkami.
Panie Wilhelmie jak coś to mnie i Królowi Jegomości chodzi o coś takiego: viewtopic.php?f=19&t=7206Zatem sprawa raczej poważna i narracja poważna. Poprzeczka postawiona, tylko czy dalibyście radę mniej więcej poziom narracji utrzymać.
/-/ Jerzy IV Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
-
-

- Jego Królewska Mość

-
- Medale: 6
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: doktor net
przez Wilhelm Zygmunt von Zugdam » 02 lis 2025, 23:47
Fryderyk Orański napisał(a):Panie Wilhelmie jak coś to mnie i Królowi Jegomości chodzi o coś takiego: https://rzeczpospolitaobojganarodow.pl/ ... =19&t=7206Zatem sprawa raczej poważna i narracja poważna. Poprzeczka postawiona, tylko czy dalibyście radę mniej więcej poziom narracji utrzymać.
Sądzę, że dałbym sobie rade z samym poziomem, ale nie jestem pewien czy zachowałbym ciągłość w pisaniu codziennie odpoiedniego wpisu, czasami sprawy realne nie pozwalają mi działać dzień, w dzień na forum. Postaram, się umieszczać wpisy jak najczęscie, spróbuję robić to codziennie, tylko... czy nie lepiej tak narracyjniej bylo by budować "napięcie" i wysyłać długiegi meldunek raz, na dwa-trzy dni?
Wilhelmus Sigismundus de Zugdam Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska,
 Podskarbi Wielki Ambasador Rzeczpospolitej w Księstwie Sarmacji. Komandor Gdański Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie.

-
-

- Burmistrz

-
- Medale: 4
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podskarbi Wielki
- Stopień: Chorąży
przez Jerzy IV » 03 lis 2025, 00:00
Wilhelm Zygmunt von Zugdam napisał(a):Fryderyk Orański napisał(a):Panie Wilhelmie jak coś to mnie i Królowi Jegomości chodzi o coś takiego: viewtopic.php?f=19&t=7206Zatem sprawa raczej poważna i narracja poważna. Poprzeczka postawiona, tylko czy dalibyście radę mniej więcej poziom narracji utrzymać.
Sądzę, że dałbym sobie rade z samym poziomem, ale nie jestem pewien czy zachowałbym ciągłość w pisaniu codziennie odpoiedniego wpisu, czasami sprawy realne nie pozwalają mi działać dzień, w dzień na forum. Postaram, się umieszczać wpisy jak najczęscie, spróbuję robić to codziennie, tylko... czy nie lepiej tak narracyjniej bylo by budować "napięcie" i wysyłać długiegi meldunek raz, na dwa-trzy dni?
Nie trzeba codziennie, można robić różnie raz częściej raz rzadziej np. co dwa - trzy dni. Co do jeszcze narracji to warto sobie przygotować się i powtórzyć z historii choćby sięgając do jakiś książek (ebooków, PDF itd.) albo artykułów, o tym jakie były zwyczaje na dworze Sułtana, jak wyglądały legacje, jak wyglądała wizyta, rozmowa. Aby coś wiedzieć więcej a nie tylko np. kopiować z AI, albo pisać od siebie totalnie od czapy w oderwaniu od pewnych jakiś nawet podstawowych słów, terminów dyplomatycznych, historycznych.
/-/ Jerzy IV Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
-
-

- Jego Królewska Mość

-
-
-
przez Konrad Radziwiłł » 03 lis 2025, 11:49
Zatem zostaniecie niedługo wysłani.
Hrabia IL Gubbio
Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii
Starosta Wileński 
-
-

- Podkomorzy

-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Pułkownik
- Wykształcenie: Bakałarz
przez Jerzy IV » 11 lis 2025, 17:03
Poselstwo do Stambułu powiedzmy gwarantujące nam spokój, tudzież powiedzmy wyjaśniające sytuację, jest sprawą trochę oddzielną od kwestii tatarów. A skoro o tym już mowa, to jak rozwiązujemy sprawę z nimi samymi. Bo zjechaliśmy się do Kijowa na ucztę rocznicową. Tym samym zaprzestaliśmy wszelkich działań przeciwko tatarom. Czy zatem oni, ich grupy nadal grasują po RON? Jeśli tak to czy coś z tym robimy? Jeśli nawet nie ma ich już w RON bo umknęli na Krym, to przecież mamy Chana Krymskiego u siebie jako honorowego jeńca. Czy coś z tym faktem robimy? Bo w sytuacji, gdy Chan jest u nas a Tatarzy są na Krymie, to rozumiecie panowie, że naturalnym jest, że Chan może zostać obalony i będzie nowy chan i wtedy nic nam nie da trzymanie tego Chana u siebie...
I w kwestii jak postąpić z Chanem, to odsyłam do mojego poprzedniego postu w tym wątku, gdzie niejako wyjaśniałem możliwe scenariusze.
-
-

- Jego Królewska Mość

-
-
-
przez Konrad Radziwiłł » 11 lis 2025, 18:28
Tatarzy czmychnęli, musimy coś postanowić coś z chanem.
Hrabia IL Gubbio
Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii
Starosta Wileński 
-
-

- Podkomorzy

-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Pułkownik
- Wykształcenie: Bakałarz
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Sztab Rzeczpospolitej
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|