Kompanija zajmuje się sprawowaniem pieczy nad podanymi jej okrętami kupieckimi konwojów handlowych, tako bezpiecznym skierowaniem ich do celu podróży. Opiekę obejmuje codzienne wystawianie postów w łącznej liczbie 10, jednego na dzień, będącymi relacjami z podróży.
W biurze KVB znajdują się statut oraz dokumenty wniosków klientów, archiwizowane co miesiąc i tedy usuwane co rok. Wnioski uprasza się słać listownie, to jest drogą prywatną lub w tymże wątku.
Die VII mensis Decembris Anno Domini 1625 alias 2025
I. O naturze Kompaniji
§1. Kompanija Vaarlandzka Bałtycka jest przedsięwzięciem protekcyjno-żeglugowym obejmującym jeno okręty handlowe osób prywatnych y miast. §2. Siedzibą Kompaniji jest XXVI działka w mieście Gdańsku.
II. O celach Kompaniji
§3. Celem Kompaniji jest: –Opieka nad konwojami kupieckimi klientów.
III. O finansach Kompaniji
§4. Usługa protekcyi konwoju oznaczona jest kosztem wysokim na 5% zysku z konwoju klienta, lecz podlega zmianie wedle jego woli. §6. Miesięczny zysk Kompaniji dzielony jest między pełniących w ciągu owego miesiąca służbę pracowników pod koniec onego miesiąca.
IV. O zarządzie Kompaniji
§7. Na czele Kompaniji stoi Gubernator Generalny, posiadająca pełnię władzy wykonawczej. §8. Gubernator Generalny może powoływać: –Podgubernatorów, –Skarbnika, –Kapitana Głównego. §9. Kapitan Główny wykonuje cel Kompaniji w imieniu onej, jako opiekun konwojów powierzonych pod pieczę Kompaniji.
II. Księga:
Wersja sprzed poprawki:
2)Die XII Decembris Anno Domini 1625 alias 2025. Zgłoszenie 11 galeonów, 5 fluet y 10 pinas pod protekcję przez Wilhelma Zygmunta von Zugdama z zyskiem zwyczajnym, to jest 5% dla Kompaniji od zysku klienta. Przeprawa z Królewskiego Miasta Gdańska do Paniardowa Imperium Rusowskiego.
III. Archivia:
Wersja sprzed poprawki:
1)Die VIII Decembris Anno Domini 1625 alias 2025. Zgłoszenie 10 galeonów pod protekcję przez JKM Konrada Radziwiłła z zyskiem 6% dla Kompaniji od zysku klienta. Przeprawa z Królewskiego Miasta Gdańska do Chardonia Imperium Rusowskiego.
Proszę w moim imieniu wysłać 5 okrętów w konwoju między narodowym. W pełni załadowane. Proszę pobrać kwotę z mojego konta i zorganizować konwój. Ile będzie mnie kosztowało wynajęcie KVB?
Konrad Radziwiłł napisał(a):Proszę w moim imieniu wysłać 5 okrętów w konwoju między narodowym. W pełni załadowane. Proszę pobrać kwotę z mojego konta i zorganizować konwój. Ile będzie mnie kosztowało wynajęcie KVB?
Gdzie Jego Królewska Miłość pragnąłbym posłać konwój? Chciałbym także wiedzieć jakie miałyby być to okręty, by obliczyć koszt i zysk.
Koszt wynosi 5% od zysku, jak w statucie, lecz zostaje pobrany dopiero po udanej zakończonej podróży.
Konrad Radziwiłł napisał(a):Mam 5 galeonow. 6% place.
Dziękuję za wyższy procent
Gdy tylko Jego Królewska Miłość zgłosi organizację konwoju u Podskarbiego Wielkiego, jak to zwykle się czyni, proszę mi tu o tym napisać, a ja umieszczę pierwszy post z wyprawy i rozpocznę zarządzanie wyprawą. Dokąd miałby płynąć konwój, do jakiego miasta i kraju?