Deklaracja Rozumu i Godności Mikronauty

Pierwsze pismo plotkarskie Rzeczypospolitej!

Deklaracja Rozumu i Godności Mikronauty

Postprzez Małgorzata Słowacka » 24 kwi 2026, 13:45

Pomysł zaczerpnięty z wypowiedzi królewskiej.
Wersja sprzed poprawki:

Małgorzata Słowacka, stanowiąca jednoosobową redakcję Charcika, uważając, że nieznajomość, zapomnienie i lekceważenie Rozumu i Godności Mikronauty są ważnymi przyczynami nieszczęść internetowych i nadużyć współczesnej technologii, postanowiła przedstawić w uroczystej Deklaracji nienaturalne, internetowe i wymyślone (częściowo na siłę) prawa Mikronauty w celu głównie rozrywkowym. (Ale może ktoś coś wyniesie).

Wobec powyższego, Małgorzata Słowacka uznaje i deklaruje, w obecności i pod auspicjami samej siebie, następujące zasady wynikające z Rozumu i Godności Mikronauty.

Artykuł I
Mikronauci rejestrują się i pozostają wolni i prawie równi w korzystaniu z forum. Zróżnicowania w użytkowaniu mogą być oparte wyłącznie na sensowności prowadzenia narracji. Rejestracja następuje jednorazowo, a każde podejrzenie o wieloosobowość (i wielokontowość) winno być surowo karane.

Artykuł II
Każda wypowiedź powinna być przejawem Rozumu i Godności Mikronauty. Stanowią o nich: uprzejmość wobec innych mikronautów, względy historyzm, używanie polskich znaków diaktrytycznych, dystans do internetowej rzeczywistości, niepublikowanie postów kopiuj-wklej i nieużywanie AI.

Artykuł III
Wolność wypowiedzi polega na możności pisania wszystkiego, co nie szkodzi drugiemu; do wyjątków należy: używanie błędnej ortografii, nadużywanie lub nieużywanie interpunkcji, nieumiejętne używanie zwrotów i form kojarzonych z polszczyzną staropolską, bezrefleksyjne przeklejanie postów i tworzenie ich z pomocą inteligencji nieludzkiej.

Artykuł IV
Wszystko, co nie jest zabronione przez tę Deklarację, nie może być zakazane i nikt nie może być zmuszany do czynienia tego czego Deklaracja nie nakazuje.

Artykuł V
Deklaracja jest wyrazem woli jednoosobowej. Nikt nie ma prawa brać osobiście lub za pośrednictwem swoich przedstawicieli udziału w jej tworzenie, można jednak śmiało ją komentować (osobiście lub za pośrednictwem swych przedstawicieli). Przy odrobienie szczęścia, Autor weźmie sobie skargi i pochwały do serca.

Artykuł VI
Wszyscy mikronauci, niezależnie od stanowiska i stanu, mają równy dostęp do wszystkich organiczeń wynikających z tejże Deklaracji.

Artykuł VII
Nikt nie powinien być niepokojony z powody swoich wpisów. Chyba, że ewidentnie mają na celu zwiększenie aktywności na forum lub powstały z pomocą niehumanistycznych narzędzi.
Pierwsza plotkara Rzeczypospolitej

Sekret wolności tkwi w oświecaniu ludzi.

Wojski
Wojski

Re: Deklaracja Rozumu i Godności Mikronauty

Postprzez Samuel Radziwiłł » 24 kwi 2026, 17:49

Spodziewałem się czegoś "pikantnego", ale owa Deklaracja zmusza do zastanowienia. Warta jest rozpowszechnienia wśród Mikronautów. Aż kusi, by złożyć podpis…

-Samuel książe Radziwiłł
Książe Urbino

Książe na Borysowie, Nieświerzu i Birżach
Wojewoda miński

Obrazek

Obrazek

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 20
Order Orła Białego (1) Order Świętego Stanisława (1) Królewski Order Złotej Ostrogi (1)
Order Zasługi RON III (1) Order Zasługi RON IV (1) Order Zasługi RON V (1)
Order Zasługi RON VI (1) Order Księcia Włodzimierza III (1) Krzyż Monarchii I (1)
Krzyż Monarchii II (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Bene Merentibus (3) (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę I (1)
Medal za Długoletnią Służbę II (1) Medal z Długoletnią Służbę III (1) Medal 100 lat niepodległości (1)
Gwiazda Ukrainy (1) Gwiazda Inflant (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Strażnik Wielki
Gadu-Gadu: 9438133

Postprzez Małgorzata Słowacka » 24 kwi 2026, 19:48

Samuel Radziwiłł napisał(a):Spodziewałem się czegoś "pikantnego", ale owa Deklaracja zmusza do zastanowienia.

A ja się tak starałam, żeby pikanterią nikogo nie urazić... :lol:
Ale obiecuję, że jeszcze wrócę do formy ;)

Wojski
Wojski

Postprzez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 24 kwi 2026, 19:54

Widzę, że idee RiGMu się szerzą. :D
Nie jestem pewien, ale podejrzewam, że JKMość to przeniósł szerzej z rozmów moich z nim, a ja z terenów Leocji bądź Sarmacji. Co więcej, co już Królowi pisałem, nawet pojęcie to trafiło do sarmackiego Kodeksu Cywilnego (https://prawo.sarmacja.org/akt,13466.html), art. 1 na temat swobody umów.

Deklaracja interesująca i sensowna, choć w sumie ja – może niezbyt precyzyjnie – postrzegałem ideę RiGMu także jako synonim dla Zdrowego Rozsądku jako podstawy działalności i stosunków mikronacyjnych. ;)
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Wojewoda brzeskolitewski
regimentarz wojsk litewskich
asystent na Wydziale Nauk Mikronacyjnych UK

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 16
Królewski Order Złotej Ostrogi (1) Order Zasługi RON II (1) Order Zasługi RON III (1)
Order Zasługi RON IV (1) Order Zasługi RON V (1) Order Świętego Jerzego III (1)
Medal Signatum Hoc Memori III (1) Krzyż Monarchii I (1) Krzyż Monarchii II (1)
Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Bene Merentibus (3) (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1) Medal z Długoletnią Służbę III (1)
Medal 100 lat niepodległości (1)
Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
Stopień: Regimentarz
Gadu-Gadu: 50331381
Wykształcenie: bakałarz mikrozofii

Postprzez Małgorzata Słowacka » 24 kwi 2026, 22:47

Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a): postrzegałem ideę RiGMu także jako synonim dla Zdrowego Rozsądku jako podstawy działalności i stosunków mikronacyjnych. ;)

Ale takie synonimy to trudniej w deklaracje i ustawy ubrać ;)

Wojski
Wojski

Postprzez Jerzy IV » 24 kwi 2026, 23:22

Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Widzę, że idee RiGMu się szerzą. :D
Nie jestem pewien, ale podejrzewam, że JKMość to przeniósł szerzej z rozmów moich z nim, a ja z terenów Leocji bądź Sarmacji. Co więcej, co już Królowi pisałem, nawet pojęcie to trafiło do sarmackiego Kodeksu Cywilnego (https://prawo.sarmacja.org/akt,13466.html), art. 1 na temat swobody umów.

Deklaracja interesująca i sensowna, choć w sumie ja – może niezbyt precyzyjnie – postrzegałem ideę RiGMu także jako synonim dla Zdrowego Rozsądku jako podstawy działalności i stosunków mikronacyjnych. ;)

Ja też jestem za takim postrzeganiem RiGM jako pewnego zdrowego rozsądku i zachowania czasem umiaru a nie że czasem pisze się posty tylko dla postów i nabijania sobie licznika postów, czy wykorzystywania wolności gospodarczej do tego by sobie robić niemożliwe miasta dające miliony zysków.

Wiem, że można zaraz mnie oskarżyć, że samemu mam nierealny Dorpat. Ale dlatego chcę byśmy zrobili reformę gospodarczą, a potem samemu będę pierwszym, który zredukuje ilości budynków i urealni majątek, by pasował do RON i jej klimatu realiów.
Za to że ten majątek został zrobiony tak a nie inaczej i narusza RiGM przepraszam i wiem, że wychodzę trochę na hipokrytę. Na szczęście nie jestem jedynym kto tak zrobił i są też tacy co mają większe odjazdy jeśli chodzi o sprawy gospodarcze.
A zauważając że samemu uległem przy początku działalności gospodarczej temu urokowi by się szybko wzbogacić w taki nierealny sposób i widząc że inni idą nawet w dalej, to sądzę, że potrzebna byłaby taka reforma.

Co do samego RiGM to wiadomo takie rzucone hasło, ale można pomyśleć nad czymś takim podobnym do Leockich czy Sarmackich rozwiązań, lub zostawić to w takiej formie po prostu wskazówek, pewnej idei jaką byśmy się kierowali w tym v-życiu. :)
/-/ Jerzy IV
Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 6
Order Zasługi RON VI (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Diligentiae (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Kontradmirał
Wykształcenie: doktor net

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Charcik