Termin rozprawy naznaczam na poniedziałek, 13 maja, na godzinę 15.00.
Proszę woźnego o zabezpieczenie dowodów i poinformowanie stron o czasie rozprawy.
Rozprawa M.F. Lubomirski-Lisewicz vs. M.G. Lisewicz
• Strona 1 z 1
Rozprawa M.F. Lubomirski-Lisewicz vs. M.G. LisewiczTermin rozprawy naznaczam na poniedziałek, 13 maja, na godzinę 15.00.
Proszę woźnego o zabezpieczenie dowodów i poinformowanie stron o czasie rozprawy. Książę na Bydgoszczy i Wyszogrodzie Wojewoda Inowrocławski Sędzia Grodzki
Re: Rozprawa M.F. Lubomirski-Lisewicz vs. M.G. LisewiczPisma dostarczono.
Re: Rozprawa M.F. Lubomirski-Lisewicz vs. M.G. LisewiczA zatem otwieram rozprawę.
Mości Panowie! OTWIERAM niniejszym rozprawę między pomiędzy Michałem Franciszkiem Lubomirskim-Lisewiczem (pozwany) a Maciejem Gerwazym Lisewiczem (wnoszącym pozew). Treść protestacji, na podstawie której niniejszy proces został wszczęty można zobaczyć TU. Wzywam do stawienia się obie strony i złożenia przez nie przysięgi oraz jednocześnie wzywam je do polubownego załatwienia sprawy. Czy strony wyrażają wolę dogadania się? A jeśli tak, na jakich warunkach? Książę na Bydgoszczy i Wyszogrodzie Wojewoda Inowrocławski Sędzia Grodzki
Re: Rozprawa M.F. Lubomirski-Lisewicz vs. M.G. Lisewicz
chor. Maciej Gerwazy Lisewicz Przewodniczący VIII posiedzenia RMK Burmistrz Królewskiego Stołecznego Miasta Krakowa Goniec Herbowy Pisarz Skarbowy ds. Miast Królewskich
Re: Rozprawa M.F. Lubomirski-Lisewicz vs. M.G. Lisewicz
Wyrażam wolę polubownego rozwiązania sprawy. Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski Podkanclerzy wielki Rector Universitatis Cracoviensis
Re: Rozprawa M.F. Lubomirski-Lisewicz vs. M.G. LisewiczA zatem, panowie, jak swój spór polubownie rozwiązać chcecie?
Książę na Bydgoszczy i Wyszogrodzie Wojewoda Inowrocławski Sędzia Grodzki
Re: Rozprawa M.F. Lubomirski-Lisewicz vs. M.G. LisewiczDomagam się, aby pozwany zwrócił mi pożyczoną kwotę oraz naliczone za czas zwłoki odsetki. Jednak wiem, że Jegomość Michał nie posiada obecnie wystarczających środków na spłatę długu. Mogę mu zaoferować zaciągnięcie u mnie kolejnej pożyczki na spłatę tamtej.
chor. Maciej Gerwazy Lisewicz Przewodniczący VIII posiedzenia RMK Burmistrz Królewskiego Stołecznego Miasta Krakowa Goniec Herbowy Pisarz Skarbowy ds. Miast Królewskich
Re: Rozprawa M.F. Lubomirski-Lisewicz vs. M.G. LisewiczCo na to pan Michał?
Re: Rozprawa M.F. Lubomirski-Lisewicz vs. M.G. LisewiczWysoki Sądzie,
Zwracając się do Brata mego: jakie oprocentowanie by to było? Jeśli zaś chodzi o moją propozycję, mogę oddać w złotych polskich MBP umowną równowartość. Albo po prostu pobiorę dochód (co prawda mam zwyczaj pobierać na koniec miesiąca, ale zgodne z prawem będzie raczej i pobranie teraz) i powinno mi to wystarczyć na spłatę pożyczki z odsetkami i karnymi odsetkami... i tyle. A wystarczyłoby wezwać mnie do zapłaty. Dziękuję! PS. [02.30] Sprawa się nieco komplikuje, gdyż sporo mnie będzie kosztować opłacenie zaległych żołdów mych wojsk prywatnych. Ale cóż... Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski Podkanclerzy wielki Rector Universitatis Cracoviensis
Re: Rozprawa M.F. Lubomirski-Lisewicz vs. M.G. LisewiczCo na to pan Maciej?
• Strona 1 z 1