Termin rozprawy naznaczam na poniedziałek, 4 maja 2026 r., na godzinę 17:00.
Proszę woźnego o zabezpieczenie dowodów i poinformowanie stron o czasie rozprawy.
Rozprawa M. F. Lubomirski-Lisewicz vs W. Z. von Zugdam
• Strona 1 z 1
Rozprawa M. F. Lubomirski-Lisewicz vs W. Z. von ZugdamTermin rozprawy naznaczam na poniedziałek, 4 maja 2026 r., na godzinę 17:00.
Proszę woźnego o zabezpieczenie dowodów i poinformowanie stron o czasie rozprawy. abp Benedykt Krakowski vel Potocki-Orański-Nassau Herbu Pilawa Książe Siewierski Arcybiskup Metropolita Gnieźnieński Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów Kanclerz Wielki Ambasador Rzeczpospolitej Obojga Narodów w Cesarstwie Niemieckim ![]() Re: Rozprawa M. F. Lubomirski-Lisewicz vs W. Z. von ZugdamPrzepraszam za drobne opóźnienie.
Mości Panowie! Jako kanclerz wielki, pełniący na mocy decyzji królewskiej funkcję sędziego, OTWIERAM niniejszym rozprawę pomiędzy JWPanem Michałem Franciszkiwm Lubomirskim-Lisewiczem a JWPanem Wilhelmem Zygmuntem von Zugdamem. Treść protestacji, na podstawie której niniejszy proces został wszczęty można zobaczyć TUTAJ Wzywam do stawienia się obie strony i złożenia przez nie przysięgi oraz określenie czy będą one same uczestniczyć w procesie, czy też wyznaczą swojego palestranta, który razem z nimi lub sam jeden stawać przed sądem będzie? abp Benedykt Krakowski vel Potocki-Orański-Nassau Herbu Pilawa Książe Siewierski Arcybiskup Metropolita Gnieźnieński Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów Kanclerz Wielki Ambasador Rzeczpospolitej Obojga Narodów w Cesarstwie Niemieckim ![]() Re: Rozprawa M. F. Lubomirski-Lisewicz vs W. Z. von Zugdam
Wilhelmus Sigismundus de Zugdam Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska, Podskarbi Wielki Ambasador Rzeczpospolitej w Imperium Rusowii. Komandor Gdański Zakonu Templariuszy. ![]()
Re: Rozprawa M. F. Lubomirski-Lisewicz vs W. Z. von ZugdamJa, Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz, przysięgam, że w czasie niniejszej rozprawy działać będę uczciwie. Jestem również otwarty na propozycje polubownego rozwiązania sprawy.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski regimentarz wojsk litewskich asystent na Wydziale Nauk Mikronacyjnych UK
Re: Rozprawa M. F. Lubomirski-Lisewicz vs W. Z. von ZugdamA zatem, panowie, jak swój spór polubownie rozwiązać chcecie?
abp Benedykt Krakowski vel Potocki-Orański-Nassau Herbu Pilawa Książe Siewierski Arcybiskup Metropolita Gnieźnieński Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów Kanclerz Wielki Ambasador Rzeczpospolitej Obojga Narodów w Cesarstwie Niemieckim ![]() Re: Rozprawa M. F. Lubomirski-Lisewicz vs W. Z. von ZugdamJestem za tym, że opłacę do końca zaległy żołd i koszta marynarki. Od maja zacząłem te koszta spłacać. Jeżęli chodzi o konwój, to koniec końców nie wliczyłem go do szkatóły, bądź usunąłem go. Tak czy inaczej nie ma tych pieniędzy w gdańskiej szkatóły. tak samo jest z innymi pieniędzmi, o któych mowa w dokumencie. Jeżeli coś pominąłem to proszę mi to wytknąć.
Wilhelmus Sigismundus de Zugdam Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska, Podskarbi Wielki Ambasador Rzeczpospolitej w Imperium Rusowii. Komandor Gdański Zakonu Templariuszy. ![]()
• Strona 1 z 1