|
Siedziba kadry palestranckiej Rzeczypospolitej.
przez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 23 sie 2024, 02:14
Ja, Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz, proszę o ustanowienie mojej osoby woźnym sądowym. /-/ Michał Lubomirski
Z tego co widzę, zgodnie z przepisami muszę zdać egzamin u kanclerza. Cz. 3, art. III Konstytucji o sądach: Woźnym zostać może każdy szlachcic. Jest to osoba, która zajmuje się utrzymywaniem porządku na sali sądowej oraz odpowiada za egzekwowanie, tj. wykonywanie wyroków – ma on zadbać o to, by zostały one wykonane sprawnie, szybko i w sposób odpowiedni. Poza tym obowiązkiem woźnego jest informowanie stron o terminach rozpraw i wydanych wyrokach. Odpowiada on także za księgi sądowe, dba o nie i je uzupełnia. Do jego kompetencji należy także przyjmowanie oblat i wnoszenie ich do ksiąg oraz prowadzenie oględzin i skrutynium. By zostać woźnym, należy zdać egzamin ze znajomości prawa u kanclerza.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski regimentarz wojsk litewskich asystent na Wydziale Nauk Mikronacyjnych UK
-
-

- Wojewoda

-
- Medale: 14
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Regimentarz
- Gadu-Gadu: 50331381
- Wykształcenie: bakałarz mikrozofii
przez Stanisław » 23 sie 2024, 19:35
Mości Michale,
polecę kanclerzowi, aby takowy egzamin przygotował. Rzecz jedną jednak mam do Was, brak nam sędziów - Mości Książe von Tauer ma bardzo ważne sprawy realowe, które są po stokroć ważniejsze od spraw Rzeczypospolitej. Jak prawo stanowi, gdy brak sędziów, podkanclerzy lub kanclerz mogą rozsądzać. Czy chcielibyście się podjąć?
-
-

- Gość zagraniczny
-
przez Samuel Radziwiłł » 23 sie 2024, 20:21
Stanisław napisał(a):Mości Michale,
polecę kanclerzowi, aby takowy egzamin przygotował. Rzecz jedną jednak mam do Was, brak nam sędziów - Mości Książe von Tauer ma bardzo ważne sprawy realowe, które są po stokroć ważniejsze od spraw Rzeczypospolitej. Jak prawo stanowi, gdy brak sędziów, podkanclerzy lub kanclerz mogą rozsądzać. Czy chcielibyście się podjąć?
WKMość, Ponieważ Wielmożny Michał Lubomirski-Lisewicz jest stroną w protestacjach, lepiej by było, aby Kanclerz rozsądzał.
Książe Urbino Książe na Borysowie, Nieświerzu i Birżach Wojewoda miński
-
-

- Wojewoda

-
- Medale: 20
-
-
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Strażnik Polny
- Gadu-Gadu: 9438133
przez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 23 sie 2024, 20:50
Stanisław napisał(a):Mości Michale,
Wasza Królewska Mość, dziękuję bardzo. Samuel Radziwiłł napisał(a):Stanisław napisał(a):Mości Michale,
WKMość, Ponieważ Wielmożny Michał Lubomirski-Lisewicz jest stroną w protestacjach, lepiej by było, aby Kanclerz rozsądzał.
Dokładnie. Chyba że chodzi o sprawę o naganę szlachectw, no to mogę ją przyjąć. Dziękuję, jeszcze czymś takim się nie zajmowałem.  A co do spraw przeze mnie założonych... chętniej bym tu widział wykształconego sędziego (bez urazy dla Imć Kanclerza, ale jednak książę Sebastian von Tauer bardziej by się tu nadawał; mam w głowie jeszcze inną postać, ale niestety nie jest on sędzią). Skoro jednak książę Sebastian ma ważne sprawy w realu, to w żadnym razie nie postuluję przywoływania go tutaj. Niech więc WKMość uczyni, co uzna za stosowne w tych sprawach.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski regimentarz wojsk litewskich asystent na Wydziale Nauk Mikronacyjnych UK
-
-

- Wojewoda

-
- Medale: 14
-
-
-
-
-
- Stopień: Regimentarz
- Gadu-Gadu: 50331381
- Wykształcenie: bakałarz mikrozofii
przez Konrad Radziwiłł » 23 sie 2024, 21:25
Nie uwazam sie za wykształconego, ani na sędziego, ani na dajacego egzamin, jak juz wczesniej zaproponowano S którymś wątku, nie mniej w sluzbie Ojczyzny moge podjac sie tego zadania, choc uważam, iż ktos z wiekszym doświadczeniem lepiej by się sprawdzil.
Hrabia IL Gubbio
Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii
Starosta Wileński 
-
-

- Podkomorzy

-
- Medale: 6
-
-
- Stopień: Pułkownik
- Wykształcenie: Bakałarz
przez Stanisław » 29 sie 2024, 10:48
Z racji na to, że faktycznie wyznaczenie Mości Lisewicza na sędziego stałoby w sprzeczności z zasadą "nie można być sędzią we własnej sprawie" to wstrzymam się z tym. Jedynie w sprawie z wniosku kanclerza o naganę szlachectwa mógłbym waćpana powołać, ale czy jest zgoda Panie Michale?
Co do pozostałych spraw, są one na tyle zawiłe, że wstrzymam się do czasu powrotu Mości Księcia.
-
-

- Gość zagraniczny
-
przez Stanisław » 02 wrz 2024, 09:24
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Tak, Wasza Królewska Mość, jak i wcześniej wspomniałem.
Wyznaczyłem więc jak zapowiedziałem!
-
-

- Gość zagraniczny
-
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Palestra
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|