Sala Tronowa

Komnaty reprezentacyjne

Sala Tronowa

Postprzez Wilhelm Orański » 24 mar 2021, 14:56

Obrazek

Sala Tronowa

Sala Tronowa to miejsce najważniejszych uroczystości. Tutaj organizowane są audiencje królewskie oraz świeckie koronacje. To również tutaj August Ludwik II podpisał akt unii polsko-litewskiej, Mikołaj I unię między Rzeczpospolitą a Księstwem Urbino, a Henryk Mikołaj Konstytucję o ustanowieniu Wicekrólestwa Nowej Kurlandii. Pod północną ścianą znajduje się tron królewski na specjalnym podwyższeniu, pod baldachimem. Na zaplecku tronu znajdują się haftowane srebrną nicią białe orły. Dwa marmurowe kominki wmontowano na zlecenie Jerzego III i zostały wykonane przez najznamienitszych artystów niderlandzkich. Cztery marmurowe posągi, przedstawiające filozofów z Baridasu to z kolei życzenie Króla Konrada Jakuba. Złote lustra, znajdujące się w kątach sali sprawiają, że pomieszczenie jest optycznie większe. Zostały one wstawione na polecenie Augusta V.

Sala Tronowa odzwierciedla duszę narodu. Wielu władców chciało dodać od siebie jakiś element, dlatego też co jakiś czas kolejni monarchowie dodają własne elementy do wystroju, które pozwolą wspominać czas ich panowania.
Wilhelm Jan Orański
wojski pomorski
pan na San Alberto
komodor Marynarki Wojennej

Obrazek

Zmarły

Medale: 11
Królewski Order Złotej Ostrogi (1) Order Zasługi RON III (1) Order Zasługi RON IV (1)
Order Zasługi RON V (1) Order Zasługi RON VI (1) Medal Signatum Hoc Memori I (1)
Krzyż Monarchii I (1) Krzyż Monarchii II (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal 100 lat niepodległości (1)
Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
Stopień: Komodor
Gadu-Gadu: 53381222

Re: Sala Tronowa

Postprzez Konrad Radziwiłł » 03 gru 2025, 09:24

[Center]Drodzy Bracia!
Drodzy mieszczanie
Wielebni duchowni![center]

Za 7 dni kończy się moje Panowanie. Dostrzegając ciężko pracę włożona w Rzeczypospolita, pragne wszystkich nagrodzić, jeno żeby nikogo nie pominąć pragne, aby każdy mieszkaniec sam złożył taka "samochwalke", a następnie podług tego wyraził wolę otrzymania nagrody, która jest w zakresie możliwości królewskich. Następnie specjalna komisja, złożona z Króla, ustali należność tejże nagrody lub nagrod i na koniec panowania przyznanie.

Rzeczpospolita składa się z każdej aktywności, nawet tej małej. Dlatego proszę o napisanie nawet "małych sukcesów".
Hrabia IL Gubbio

Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii

Starosta Wileński

Starosta
Starosta

Medale: 5
Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1) Order Białego Krzyża (1)
Stopień: Pułkownik
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Olizar Kierdej » 03 gru 2025, 13:23

WKM oraz inni Panowie tu obecni, oto lista mych działań w ciągu kadencji aktualnego Króla Konrada Radziwiłła:

- Sporządzenie nowej Mapy królewskiego miasta Kijowa* i zarządzanie tym miastem przez okres swego mieszczaństwa
- Sporządzenie Interaktywnej mapy RON*
- Założenie nowego wyznania religijnego (obecnie mamy już 2 aktywnych członków Wspólnoty Braci Polskich).
- Stworzenie kilkanaście znaczków promujących historię, kulturę i ważne wydarzenia RON. RON była w ratingu ok. 15 państwem, a teraz jest na 4 miejscu za liczbą wydanych znaczków.
- Aktywność na forum* (IX - 2-3 miejsce, X - 1 miejsce, XI - 2 miejsce)

Gwiazdkami oznaczyłem działalność, za którą już przyznano mi nagrody w formie medali, wynagrodzeń pieniężnych lub skrócenia trwałości statusu skartabellowego.

Nie wiem, czy coś z powyższych działań zasługuje na dodatkowe odznaczenie, więc pozostawiam to do omówienie przez komisję.

Kłaniam się,
Olizar Kierdej h. własnego
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego
kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich
autor Interaktywnej mapy RON

Wojski
Wojski

Order Zasługi RON V (1) Order Zasługi RON VI (1) Order Księcia Włodzimierza II (1)
Order Księcia Włodzimierza III (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)

Postprzez Maurycy Orański » 03 gru 2025, 18:23

Ja mógłbym coś napisać, ale czuje że mitra jest wystarczającą nagrodą.
Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau
Książę na Tarnowie i San Alberto,
baron Pesaro
Hetman Wielki,
wicekról Nowej Kurlandii,
arcybiskup Jerozolimy.
wojewoda sandomierski,

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 25
Order Świętego Stanisława (1) Order Virtuti Militari Złoty (1) Order Virtuti Militari Srebrny (1)
Medal Honoru/Wierności (2) Order Zasługi RON II (1) Order Zasługi RON III (1)
Order Zasługi RON V (1) Order Świętego Jerzego III (1) Order Księcia Włodzimierza III (1)
Krzyż Monarchii I (1) Krzyż Monarchii II (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1)
Medal Wojska (1) Medal Bene Merentibus (4) (1) Medal Bene Merentibus (3) (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę I (1)
Medal za Długoletnią Służbę II (1) Medal z Długoletnią Służbę III (1) Amarantowa Wstążka (1)
Medal 100 lat niepodległości (1) Gwiazda Inflant (1) Gwiazda Mołdawii (1)
Godności Kancelaryjne: Hetman Wielki
Stopień: Hetman Wielki
Wykształcenie: Wojskowe

Postprzez Jerzy IV » 03 gru 2025, 19:08

Z mojej strony jeśli chodzi o ostatnią aktywność, to była ona głównie ad hoc, nie mniej udzielałem się w kampanii krymskiej, przeliczyłem głosy RON w Our Sound a potem wysłałem je do organizatora, działałem podczas tego panowania na polu akademickim, poprzez odnowę Uniwersytetu, a także napisanie doktoratu, brałem udział w MTR, Sejmie, otrzymałem majątek i go rozwijałem, a mogłem to uczynić także dzięki nagrodzie za rozbudowanie królewszczyzn, postarałem się o zostanie palestrantem sądowym (co prawda nie da to takich efektów jak zostanie sędzią, by móc dopomóc procesom sądowym, ale do tego potrzebna jest dłuższa droga.). Wiosną zrobiłem Konkurs Piosenki Szlacheckiej. Prócz tego z dumą i poczuciem obowiązku od dawna prowadzę już reprezentację RON w X11 (niestety bez większych sukcesów, ale ciężko jest z tymi ogromnymi drużynami wygrać).
Na poczet pewnych sukcesów można na pewno poczytać mi pogodzenie RON z Rotrią, rozwiązanie sprawy Urbino od strony roszczeń Rotrii. I praktycznie poza jakąś sumienną pracą jako podskarbi nadworny, oraz sekretarz królewski, a także wierny poddany szlachcic aktywny i skory do pomocy czy działania, to byłyby już wszystkie moje aktywności, sukcesy.
Za wiele rzeczy byłem od razu wynagradzany na bieżąco. Ciężko byłoby wskazać czy wymagane byłoby dalsze nagradzanie mojej osoby. Nie mniej oddaję się pod ocenę komisji i proszę o łagodny wymiar kary nagrody :lol: ;)
Oczywiście jeśli komisja uzna za stosowne nagradzać mnie ponad to ile dotychczas zrobiła, nagradzała.
/-/ Jerzy IV
Electus Rex Poloniae, Magnus Dux Lithvaniae
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 6
Order Zasługi RON VI (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Diligentiae (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: doktor net

Postprzez Aleksander Trzaska-Chojnacki » 04 gru 2025, 16:05

To bardzo smutna wiadomość.
Chciałbym tylko podziękować za całe panowanie i za wytrzymaniem z takim maruda jak ja
Aleksander Trzaska-Chojnacki
(Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg )

Ordynat Prusko-Pomorski

Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela

Obrazek

Starosta
Starosta

Medale: 21
Order Virtuti Militari Srebrny (1) Order Zasługi RON II (1) Order Zasługi RON III (1)
Order Zasługi RON IV (1) Order Zasługi RON V (1) Order Świętego Jerzego I (1)
Order Świętego Jerzego II (1) Order Księcia Włodzimierza III (1) Krzyż Monarchii I (1)
Krzyż Monarchii II (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Bene Merentibus (4) (1)
Medal Bene Merentibus (3) (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Medal za Długoletnią Służbę I (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1) Medal z Długoletnią Służbę III (1)
Medal 100 lat niepodległości (1) Gwiazda Inflant (1) Gwiazda Mołdawii (1)
Stopień: Hetman Polny Litewski

Postprzez Samuel Radziwiłł » 04 gru 2025, 21:34

WKMość, Drogi Synu,

Dziękuję Ci za tak długie i owocne Twoje panowanie w naszej Ojczyznie. Jestem bardzo dumny i szczęśliwy :D

Jeśli chodzi o mnie, to sam fakt przebywania w Rzeczpospolitej jest dla mnie swoistą nagrodą.
Książe Urbino

Książe na Borysowie, Nieświerzu i Birżach
Wojewoda miński

Obrazek

Obrazek

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 20
Order Orła Białego (1) Order Świętego Stanisława (1) Królewski Order Złotej Ostrogi (1)
Order Zasługi RON III (1) Order Zasługi RON IV (1) Order Zasługi RON V (1)
Order Zasługi RON VI (1) Order Księcia Włodzimierza III (1) Krzyż Monarchii I (1)
Krzyż Monarchii II (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Bene Merentibus (3) (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę I (1)
Medal za Długoletnią Służbę II (1) Medal z Długoletnią Służbę III (1) Medal 100 lat niepodległości (1)
Gwiazda Ukrainy (1) Gwiazda Inflant (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Strażnik Polny
Gadu-Gadu: 9438133

Postprzez Wilhelm Zygmunt von Zugdam » 04 gru 2025, 23:23

Jeżeli mogę to pragnę powiedzieć, że Wasza Królewska Mość znakomicie spełniał swoją rolę, jako monarcha.

Chwaląc się pragnę powiedzieć, że jestem zadowolony, z rozwoju Gdańska, Porozumienia w Oprwaie Ordynacji, oraz rozpoczęcia publikacji grafik monet Rzeczpospolitej. Zadowolony jestem również z Kampanii, która trwa już od jakiegoś czasu, moje kierownictwo nad obroną Czechrynia, Bitew z tatarami, oraz rozpoczęcia działań zbrojnych na terenie Chanatu. Może... do zasług warto również działania na rzecz stanu mieszczańskiego, oraz reprezentownia go na salach sejmu, oraz moją pracę, jako "Podskarbi Wielki".

W ramach nagrody liczę na łaskawość WKM (szczególnie działań wojennych;) )
Wilhelmus Sigismundus de Zugdam

Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska,
Obrazek
Podskarbi Wielki
Ambasador Rzeczpospolitej w Księstwie Sarmacji.
Komandor Gdański Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie.
Obrazek

Burmistrz
Burmistrz

Medale: 4
Order Księcia Włodzimierza III (1) Krzyż Monarchii II (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1)
Godności Kancelaryjne: Podskarbi Wielki
Stopień: Chorąży

Postprzez Benedykt Orański » 06 gru 2025, 14:20

Dla mnie służba Rzeczpospolitej była, jest i będzie największą nagrodą.
abp Benedykt Krakowski vel Potocki-Orański-Nassau
Herbu Pilawa
Książe Siewierski
Arcybiskup Metropolita Gnieźnieński
Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów
Kanclerz Wielki
Ambasador Rzeczpospolitej Obojga Narodów w Cesarstwie Niemieckim

Biskup KŚ
Biskup KŚ

Medale: 6
Order Świętego Stanisława (1) Królewski Order Złotej Ostrogi (1) Order Zasługi RON VI (1)
Order Świętego Jerzego III (1) Krzyż Monarchii II (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)

Postprzez Konrad Radziwiłł » 07 gru 2025, 16:03

Komisja czesciowo zdecydowala. Jutro oficjalne rozdanie nagrod.
Hrabia IL Gubbio

Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii

Starosta Wileński

Starosta
Starosta

Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1) Order Białego Krzyża (1)
Stopień: Pułkownik
Wykształcenie: Bakałarz

Następna strona

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Zamek Królewski