|
Komnaty reprezentacyjne
przez Wilhelm Orański » 24 mar 2021, 14:56
Sala TronowaSala Tronowa to miejsce najważniejszych uroczystości. Tutaj organizowane są audiencje królewskie oraz świeckie koronacje. To również tutaj August Ludwik II podpisał akt unii polsko-litewskiej, Mikołaj I unię między Rzeczpospolitą a Księstwem Urbino, a Henryk Mikołaj Konstytucję o ustanowieniu Wicekrólestwa Nowej Kurlandii. Pod północną ścianą znajduje się tron królewski na specjalnym podwyższeniu, pod baldachimem. Na zaplecku tronu znajdują się haftowane srebrną nicią białe orły. Dwa marmurowe kominki wmontowano na zlecenie Jerzego III i zostały wykonane przez najznamienitszych artystów niderlandzkich. Cztery marmurowe posągi, przedstawiające filozofów z Baridasu to z kolei życzenie Króla Konrada Jakuba. Złote lustra, znajdujące się w kątach sali sprawiają, że pomieszczenie jest optycznie większe. Zostały one wstawione na polecenie Augusta V.
Sala Tronowa odzwierciedla duszę narodu. Wielu władców chciało dodać od siebie jakiś element, dlatego też co jakiś czas kolejni monarchowie dodają własne elementy do wystroju, które pozwolą wspominać czas ich panowania.
Wilhelm Jan Orańskiwojski pomorski pan na San Alberto komodor Marynarki Wojennej
-
-

- Zmarły
-
- Medale: 11
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Komodor
- Gadu-Gadu: 53381222
przez Konrad Radziwiłł » 03 gru 2025, 09:24
[Center]Drodzy Bracia! Drodzy mieszczanie Wielebni duchowni![center]
Za 7 dni kończy się moje Panowanie. Dostrzegając ciężko pracę włożona w Rzeczypospolita, pragne wszystkich nagrodzić, jeno żeby nikogo nie pominąć pragne, aby każdy mieszkaniec sam złożył taka "samochwalke", a następnie podług tego wyraził wolę otrzymania nagrody, która jest w zakresie możliwości królewskich. Następnie specjalna komisja, złożona z Króla, ustali należność tejże nagrody lub nagrod i na koniec panowania przyznanie.
Rzeczpospolita składa się z każdej aktywności, nawet tej małej. Dlatego proszę o napisanie nawet "małych sukcesów".
Hrabia IL Gubbio
Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii
Starosta Wileński 
-
-

- Starosta

-
- Medale: 5
-
-
- Stopień: Pułkownik
- Wykształcenie: Bakałarz
przez Olizar Kierdej » 03 gru 2025, 13:23
WKM oraz inni Panowie tu obecni, oto lista mych działań w ciągu kadencji aktualnego Króla Konrada Radziwiłła:
- Sporządzenie nowej Mapy królewskiego miasta Kijowa* i zarządzanie tym miastem przez okres swego mieszczaństwa - Sporządzenie Interaktywnej mapy RON* - Założenie nowego wyznania religijnego (obecnie mamy już 2 aktywnych członków Wspólnoty Braci Polskich). - Stworzenie kilkanaście znaczków promujących historię, kulturę i ważne wydarzenia RON. RON była w ratingu ok. 15 państwem, a teraz jest na 4 miejscu za liczbą wydanych znaczków. - Aktywność na forum* (IX - 2-3 miejsce, X - 1 miejsce, XI - 2 miejsce)
Gwiazdkami oznaczyłem działalność, za którą już przyznano mi nagrody w formie medali, wynagrodzeń pieniężnych lub skrócenia trwałości statusu skartabellowego.
Nie wiem, czy coś z powyższych działań zasługuje na dodatkowe odznaczenie, więc pozostawiam to do omówienie przez komisję.
Kłaniam się, Olizar Kierdej h. własnego
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnegokartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON
-
-

- Wojski

-
-
-
przez Jerzy IV » 03 gru 2025, 19:08
Z mojej strony jeśli chodzi o ostatnią aktywność, to była ona głównie ad hoc, nie mniej udzielałem się w kampanii krymskiej, przeliczyłem głosy RON w Our Sound a potem wysłałem je do organizatora, działałem podczas tego panowania na polu akademickim, poprzez odnowę Uniwersytetu, a także napisanie doktoratu, brałem udział w MTR, Sejmie, otrzymałem majątek i go rozwijałem, a mogłem to uczynić także dzięki nagrodzie za rozbudowanie królewszczyzn, postarałem się o zostanie palestrantem sądowym (co prawda nie da to takich efektów jak zostanie sędzią, by móc dopomóc procesom sądowym, ale do tego potrzebna jest dłuższa droga.). Wiosną zrobiłem Konkurs Piosenki Szlacheckiej. Prócz tego z dumą i poczuciem obowiązku od dawna prowadzę już reprezentację RON w X11 (niestety bez większych sukcesów, ale ciężko jest z tymi ogromnymi drużynami wygrać). Na poczet pewnych sukcesów można na pewno poczytać mi pogodzenie RON z Rotrią, rozwiązanie sprawy Urbino od strony roszczeń Rotrii. I praktycznie poza jakąś sumienną pracą jako podskarbi nadworny, oraz sekretarz królewski, a także wierny poddany szlachcic aktywny i skory do pomocy czy działania, to byłyby już wszystkie moje aktywności, sukcesy. Za wiele rzeczy byłem od razu wynagradzany na bieżąco. Ciężko byłoby wskazać czy wymagane byłoby dalsze nagradzanie mojej osoby. Nie mniej oddaję się pod ocenę komisji i proszę o łagodny wymiar kary nagrody  Oczywiście jeśli komisja uzna za stosowne nagradzać mnie ponad to ile dotychczas zrobiła, nagradzała.
/-/ Jerzy IV Electus Rex Poloniae, Magnus Dux Lithvaniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
-
-

- Jego Królewska Mość

-
- Medale: 6
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: doktor net
przez Wilhelm Zygmunt von Zugdam » 04 gru 2025, 23:23
Jeżeli mogę to pragnę powiedzieć, że Wasza Królewska Mość znakomicie spełniał swoją rolę, jako monarcha.
Chwaląc się pragnę powiedzieć, że jestem zadowolony, z rozwoju Gdańska, Porozumienia w Oprwaie Ordynacji, oraz rozpoczęcia publikacji grafik monet Rzeczpospolitej. Zadowolony jestem również z Kampanii, która trwa już od jakiegoś czasu, moje kierownictwo nad obroną Czechrynia, Bitew z tatarami, oraz rozpoczęcia działań zbrojnych na terenie Chanatu. Może... do zasług warto również działania na rzecz stanu mieszczańskiego, oraz reprezentownia go na salach sejmu, oraz moją pracę, jako "Podskarbi Wielki".
W ramach nagrody liczę na łaskawość WKM (szczególnie działań wojennych;) )
Wilhelmus Sigismundus de Zugdam Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska,
 Podskarbi Wielki Ambasador Rzeczpospolitej w Księstwie Sarmacji. Komandor Gdański Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie.

-
-

- Burmistrz

-
- Medale: 4
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podskarbi Wielki
- Stopień: Chorąży
przez Konrad Radziwiłł » 07 gru 2025, 16:03
Komisja czesciowo zdecydowala. Jutro oficjalne rozdanie nagrod.
Hrabia IL Gubbio
Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii
Starosta Wileński 
-
-

- Starosta

-
-
-
- Stopień: Pułkownik
- Wykształcenie: Bakałarz
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Zamek Królewski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|