|
Miast Królewskie, nad którymi zwierzchności sejmiki ziemskie nie mają.
przez Stanisław » 30 sie 2024, 10:09
Drodzy mieszczanie, na Radzie Miast Królewskim wszem i wobec zapowiadałem wiele zmian mających na celu usprawnienie samorządu i zapewnienie rozwoju naszym miastom. Wiele obietnic udało się już wcielić w życie, kilka jeszcze pozostało niezrealizowanych. Czas przejść do realizacji kolejnej obietnicy, ale będzie ona wymagała jeszcze przedyskutowania, dlatego zakładam niniejszy wątek.
Mowa ma być o miejskim kole fortuny. Rozwiązanie działałoby wyłącznie w miastach, które wyrażą zgodę i przystąpią do projektu. Polegałoby na losowaniu co jakiś czas wydarzeń, które ustanawiałyby narrację w danym mieście/miastach i wywoływałyby skutki pozytywne bądź negatywne. Przykłady: wylosowanie klęski żywiołowej, która spowoduje zawalenie się kościoła, ratusza, co pociągnie za sobą albo odbudowę z kasy miasta, albo jakąś zbiorkę; wylosowanie wizyty bogatych kupców z Włoch, co spowoduje wpływ do kasy drobnej kwoty z kasy państwa tytułem "prawa składu".
Do dyskusji mamy więc: - częstotliwość losowania - ustalenie mniej więcej puli wydarzeń bądź pozostawienie dla mnie swobody wymyślania wydarzeń
Koło fortuny ustalałoby narrację w danych miastach, co miałoby na celu ożywieni życia miejskiego i urozmaicenie pracy wójtom. Co o tym sądzą mieszczanie?
-
-

- Gość zagraniczny
-
przez Wilhelm Zygmunt von Zugdam » 30 sie 2024, 10:35
Co do tej częstotliwości, może 2 razy w tygodniu wydarzenie o mniejszych konsekwencjach np. NIEWIELKI pożar, lub kupcy z niewielką ilością gotówki. a raz na 2 tygodnie coś większego jak Klęska Żywiołowa, pożar, bandyci, morderstwo kogoś ważnego, BARDZO bogaci kupcy, drogocenne znalezisko.
Wilhelmus Sigismundus de Zugdam Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska,
 Podskarbi Wielki Ambasador Rzeczpospolitej w Księstwie Sarmacji. Komandor Gdański Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie.

-
-

- Burmistrz

-
- Medale: 4
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podskarbi Wielki
- Stopień: Chorąży
przez Jerzy IV » 30 sie 2024, 11:27
Wilhelm Zygmunt von Zugdam napisał(a):Co do tej częstotliwości, może 2 razy w tygodniu wydarzenie o mniejszych konsekwencjach np. NIEWIELKI pożar, lub kupcy z niewielką ilością gotówki. a raz na 2 tygodnie coś większego jak Klęska Żywiołowa, pożar, bandyci, morderstwo kogoś ważnego, BARDZO bogaci kupcy, drogocenne znalezisko.
To może raz w tygodniu... Obawiam się, że może nie starczyć nam zapału aby dwa czy więcej razy to robić. Wiadomo, przez pewien czas to będzie, ale po pewnym czasie może się wypalić, więc aby wydłużyć nieco moment zabawy, jak i odkrywanie nowych wydarzeń dałbym raz na tydzień mniejsze wydarzenie i może raz na miesiąc jakieś większe. Jak mówimy o bogatych kupcach, to mówimy o narracji, a nie dodatkowej możliwości zarobienia pieniędzy i dodania sobie do szkatuły...? (Chyba, że by zrobić to tak, że takie pozytywne wydarzenia zakończyłoby się zyskiem przelanym ze Szkatuły Tronu. Wtedy byłoby to legalne i mogę się na to zgodzić.)
/-/ Jerzy IV Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
-
-

- Jego Królewska Mość

-
- Medale: 6
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: doktor net
przez Kajetan Sikorski » 30 sie 2024, 11:39
Uważam, że nawet raz na tydzień to już dosyć często. Może nawet raz na dwa tygodnie. Warto, żeby nie były to tylko suche informacje na zasadzie wylosujemy coś, do szkatuły miejskiej przybywa lub ubywa pieniędzy i na tym koniec. Jestem za tym, żeby w razie możliwości wylosowane wydarzenie było tylko wstepem do narracji, którą dalej wójt miałby kontynuować np. w jakiś sposób się odnieść do wylosowanego wydarzenia. Jeśli tak uda nam się w to zaangażowac to myślę, że częstotliwość raz na dwa tygodnie będzie optymalna.
Co do samych wydarzeń, to jedyne moje zastrzeżenie jest takie, żeby było mniej więcej po równo pozytywnych i negatywnych (lub/i żeby można było mniej więcej tyle samo zyskać, co stracić). Ewentualnie z niewielka przewagą tych pozytywnych.
Kajetan Merkury Sikorski Podskarbi Wielki Wójt i pisarz Miasta Królewskiego Lwowa
Res Legendae znany również jako Gaetano Kohlmeise  Plus ratio quam vis
-
-

- Pisarz miejski

-
- Medale: 5
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podskarbi Wielki
przez Stanisław » 30 sie 2024, 11:46
Friedrich von Baden napisał(a):Jak mówimy o bogatych kupcach, to mówimy o narracji, a nie dodatkowej możliwości zarobienia pieniędzy i dodania sobie do szkatuły...? (Chyba, że by zrobić to tak, że takie pozytywne wydarzenia zakończyłoby się zyskiem przelanym ze Szkatuły Tronu. Wtedy byłoby to legalne i mogę się na to zgodzić.)
Właśnie myślałem o tym, aby zarówno pozytywne jak i negatywne wydarzenia miały jakiś wpływ na szkatułę, to byłyby raczej drobne kwoty, które skarb państwa udźwignie.
-
-

- Gość zagraniczny
-
przez Stanisław » 02 wrz 2024, 09:27
Kajetan Sikorski napisał(a):Uważam, że nawet raz na tydzień to już dosyć często. Może nawet raz na dwa tygodnie. Warto, żeby nie były to tylko suche informacje na zasadzie wylosujemy coś, do szkatuły miejskiej przybywa lub ubywa pieniędzy i na tym koniec. Jestem za tym, żeby w razie możliwości wylosowane wydarzenie było tylko wstepem do narracji, którą dalej wójt miałby kontynuować np. w jakiś sposób się odnieść do wylosowanego wydarzenia. Jeśli tak uda nam się w to zaangażowac to myślę, że częstotliwość raz na dwa tygodnie będzie optymalna.
Co do samych wydarzeń, to jedyne moje zastrzeżenie jest takie, żeby było mniej więcej po równo pozytywnych i negatywnych (lub/i żeby można było mniej więcej tyle samo zyskać, co stracić). Ewentualnie z niewielka przewagą tych pozytywnych.
Dokładnie tak jest zamiar, aby wylosowane wydarzenie było dalej rozwijane przez wójta, wciągało także innych do zabawy i narracji. Jeśli to ma być jedno zdanko i koniec to nie byłoby sensu nawet zaczynać tej dyskusji. Częstotliwość raz na dwa tygodnie odpowiada?
-
-

- Gość zagraniczny
-
przez Jerzy IV » 02 wrz 2024, 09:55
Myślę, że tak. 
/-/ Jerzy IV Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
-
-

- Jego Królewska Mość

-
- Medale: 6
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: doktor net
przez Stanisław » 10 wrz 2024, 08:12
Pomysł spotkał się z jakimś tam pozytywnym odzewem, dlatego spróbujemy go wdrożyć. Które miasta są zainteresowane włączeniem się do zabawy. Zgoda jest niezwykle istotna, ponieważ wiąże wójta miasta i oznacza, że miasto przyjmuje zarówno pozytywne jak i negatywne konsekwencje losowego zakręcenia kołem. Proszę to mieć na uwadze!
-
-

- Gość zagraniczny
-
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Miasta Królewskie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|