Bal Koronacyjny Stanisława I

Dwór Jego Królewskiej Mości

Re: Bal Koronacyjny Stanisława I

Postprzez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 07 maja 2024, 15:23

Wasza Królewska Mość!
Bardzo dziękuję za dar!

Vivat Rex et Magnus Dux! Vivat Res Publica!
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Wojewoda brzeskolitewski
Podkanclerzy wielki
Rector Universitatis Cracoviensis

Obrazek

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 13
Królewski Order Złotej Ostrogi (1) Order Zasługi RON III (1) Order Zasługi RON IV (1)
Order Zasługi RON V (1) Order Świętego Jerzego III (1) Krzyż Monarchii I (1)
Krzyż Monarchii II (1) Medal Bene Merentibus (3) (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1) Medal z Długoletnią Służbę III (1)
Medal 100 lat niepodległości (1)
Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
Stopień: Regimentarz
Gadu-Gadu: 50331381
Wykształcenie: bakałarz mikrozofii

Postprzez Friedrich von Baden » 07 maja 2024, 15:30

Olbracht Łaski napisał(a):Witam serdecznie :)) Ćóż to za nowa zabawa dworska, waszmościowie oraz JKM? ;)

- A z okazji wstąpienia na tron JKM Stanisława, urządziliśmy sobie na balu zabawy w gry słowne i rebusy. Niestety troszkę się Waszmość Pan spóźnił. Jednak nadal można jeść, pić, wznosić toasty, wiwatować, oraz tańczyć i imprezować. Panowie dalej, dalej!
/-/ Friedrich von Baden
Sekretarz Wielki
Pisarz miejski Miasta Gdańska
Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub
Trener reprezentacji RON w piłce nożnej
Obrazek

Pisarz miejski
Pisarz miejski

Medale: 1
Medal Bene Merentibus (1) (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Porucznik
Wykształcenie: bakałarz net

Postprzez Maciej Gerwazy Lisewicz » 07 maja 2024, 15:33

Friedrich von Baden napisał(a):Panowie dalej, dalej!

Ależ Panie, praca wzywa, tak skakać od balu do ratusza? Przynajmniej tyle, że posiedzenie RMK odbywa się w Warszawie tym razem...
chor. Maciej Gerwazy Lisewicz
Przewodniczący VIII posiedzenia RMK
Burmistrz Królewskiego Stołecznego Miasta Krakowa
Goniec Herbowy
Pisarz Skarbowy ds. Miast Królewskich

Burmistrz
Burmistrz

Medale: 6
Order Zasługi RON IV (1) Order Zasługi RON V (1) Order Zasługi RON VI (1)
Medal Bene Merentibus (3) (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Godności Kancelaryjne: Podskarbi Wielki
Stopień: Chorąży

Postprzez Olbracht Łaski » 07 maja 2024, 17:04

Panie Lisewicz, takie próżnowanie i ucztowanie bywa wprawdzie bardzo wyczerpujące, ale i bardzo kształcące, a rzadko trafia się taka okazja do spotkania jak dzisiaj ;)

Mam ostatnio bardzo dobry humor, bo mojemu bratu udało się genealogicznie dotrzeć do bardzo zacnego rodu szlacheckiego z województwa lubelskiego,pieczętującego się herbem Bończa (do przodka urodzonego na początku XVIII wieku dokładnie, a ja dzięki pewnej książce wydanej w 1913 roku, zdołałem dotrzeć jeszcze dalej w głąb dziejów, aż do 1569/1570 AD!) i przodkowie moi byli elektorami króla Michała Wiśniowieckiego oraz Augusta II i króla Leszczyńskiego :lol:
Autor sygnalizuje, że księgi grodzkie lubelskie wspominają więcej o moich przodkach, a szczęściem, zachowały się do czasów współczesnych, więc będzie jeszcze bardziej ciekawie niż jest ("tylko" udało mi się dowiedzieć o miejscowości, z której to 11 razy pradziad mojego ojca się wywodził,a o której nigdy nie słyszałem wcześniej!) :D 8-) :lol:
Za herbarze oraz księgi grodzkie i dokumenta! :))
Do dna! ;)

Wojski
Wojski

Wykształcenie: wyższe

Postprzez Stanisław » 08 maja 2024, 10:59

Olbracht Łaski napisał(a):Panie Lisewicz, takie próżnowanie i ucztowanie bywa wprawdzie bardzo wyczerpujące, ale i bardzo kształcące, a rzadko trafia się taka okazja do spotkania jak dzisiaj ;)

Mam ostatnio bardzo dobry humor, bo mojemu bratu udało się genealogicznie dotrzeć do bardzo zacnego rodu szlacheckiego z województwa lubelskiego,pieczętującego się herbem Bończa (do przodka urodzonego na początku XVIII wieku dokładnie, a ja dzięki pewnej książce wydanej w 1913 roku, zdołałem dotrzeć jeszcze dalej w głąb dziejów, aż do 1569/1570 AD!) i przodkowie moi byli elektorami króla Michała Wiśniowieckiego oraz Augusta II i króla Leszczyńskiego :lol:
Autor sygnalizuje, że księgi grodzkie lubelskie wspominają więcej o moich przodkach, a szczęściem, zachowały się do czasów współczesnych, więc będzie jeszcze bardziej ciekawie niż jest ("tylko" udało mi się dowiedzieć o miejscowości, z której to 11 razy pradziad mojego ojca się wywodził,a o której nigdy nie słyszałem wcześniej!) :D 8-) :lol:
Za herbarze oraz księgi grodzkie i dokumenta! :))
Do dna! ;)

Ja chociaż nazwisko mam "szlacheckie" nie mam zbytnio w głowie poszukiwania za wszelką cenę magnackich korzeni a gdybym nawet je odnalazł, niespecjalnie bym się tym szczycił. Niemniej winszuję zainteresowań. Gdyby jeszcze Pan odnalazł, czy ci przodkowie byli bardziej za Augustem czy za Leszczyńskim to już w ogóle by było (zważając na to, że obie te postacie związane z jednej strony z Rosją, z drugiej ze Szwecją, wzajem ze sobą rywalizowały).

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Postprzez Olbracht Łaski » 09 maja 2024, 13:33

Cóż... Wygląda na to, że zrazili się do Wettynów,bo dla uścislenia, na Leszczyńskiego postawili już po śmierci Augusta II Mocnego w 1733 roku, a Augusta III chyba nie darzyli zbytnio szacunkiem, bo wyszło, że zagłosowali na króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, czyli pewnie byli zwolennikami Familii :D
Ogólnie, tacie się zestaw królów na których oddawali swoje głosy na polach elekcyjnych ze swojego województwa niezbyt podoba, ale też nie zdaje sobie sprawy, że choć byli bardzo aktywni w polityce, to jednak chętnych do reprezentacji województwa podczas wolnych elekcji było zawsze dużo i zdawano sobie sprawę, że nie można jednak ciągle wysyłać w delegację tych samych osób lub członków tego samego rodu :)
Zaliczali się do małej szlachty, jak mój brat wygrzebał, choć mam pewne wątpliwości co do tego terminu (spodziewałem się raczej czegoś w rodzaju szlachta zagrodowa, drobna lub cząstkowa) i są żywym dowodem na to, że gdy ktoś jest znany i poważany poprzez swoją aktywność polityczną, to trafi do herbarzy, choć warto wspomnieć, że zaborcy układali listy osób których szlachectwo uznawali, w sposób bardzo dowolny i szlachta drobna, a także gołota, która często nie była w stanie udowodnić szlachectwa i była z wielu powodów pierwsza do chwytania za szable i do udziału w powstaniu, spadała do poziomu chłopów w razie czego.
U mnie, JKM, o znalezieniu korzeni zdecydowała tytaniczna praca wielu nieznanych osób tworzących swoje drzewa genealogiczne, a moją zasługą jest tylko to,że potrafię znaleźć w źródłach pisanych typu księgi grodzkie, lustracje / inwentarze starostw, dokumenty opłacania wybieranych podatków wojennych przez szlachtę czy książki genealogiczne odpowiednie informacje, którymi potrafię uzupełnić to co nie zostało z nieznanych mi powodów umieszczone w drzewach genealogicznych przez inne osoby (możliwe że ktoś mógł nie wiedzieć gdzie szukać) :))

Wojski
Wojski

Wykształcenie: wyższe

Poprzednia strona

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Dwór Królewski