Wasza Królewska Mość!
Bardzo dziękuję za dar!
Vivat Rex et Magnus Dux! Vivat Res Publica!
Bal Koronacyjny Stanisława IRe: Bal Koronacyjny Stanisława IWasza Królewska Mość!
Bardzo dziękuję za dar! Vivat Rex et Magnus Dux! Vivat Res Publica! Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski Podkanclerzy wielki Rector Universitatis Cracoviensis
Re: Bal Koronacyjny Stanisława I
- A z okazji wstąpienia na tron JKM Stanisława, urządziliśmy sobie na balu zabawy w gry słowne i rebusy. Niestety troszkę się Waszmość Pan spóźnił. Jednak nadal można jeść, pić, wznosić toasty, wiwatować, oraz tańczyć i imprezować. Panowie dalej, dalej! /-/ Friedrich von Baden Sekretarz Wielki Pisarz miejski Miasta Gdańska Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub Trener reprezentacji RON w piłce nożnej
Re: Bal Koronacyjny Stanisława I
Ależ Panie, praca wzywa, tak skakać od balu do ratusza? Przynajmniej tyle, że posiedzenie RMK odbywa się w Warszawie tym razem... chor. Maciej Gerwazy Lisewicz Przewodniczący VIII posiedzenia RMK Burmistrz Królewskiego Stołecznego Miasta Krakowa Goniec Herbowy Pisarz Skarbowy ds. Miast Królewskich
Re: Bal Koronacyjny Stanisława IPanie Lisewicz, takie próżnowanie i ucztowanie bywa wprawdzie bardzo wyczerpujące, ale i bardzo kształcące, a rzadko trafia się taka okazja do spotkania jak dzisiaj
Mam ostatnio bardzo dobry humor, bo mojemu bratu udało się genealogicznie dotrzeć do bardzo zacnego rodu szlacheckiego z województwa lubelskiego,pieczętującego się herbem Bończa (do przodka urodzonego na początku XVIII wieku dokładnie, a ja dzięki pewnej książce wydanej w 1913 roku, zdołałem dotrzeć jeszcze dalej w głąb dziejów, aż do 1569/1570 AD!) i przodkowie moi byli elektorami króla Michała Wiśniowieckiego oraz Augusta II i króla Leszczyńskiego Autor sygnalizuje, że księgi grodzkie lubelskie wspominają więcej o moich przodkach, a szczęściem, zachowały się do czasów współczesnych, więc będzie jeszcze bardziej ciekawie niż jest ("tylko" udało mi się dowiedzieć o miejscowości, z której to 11 razy pradziad mojego ojca się wywodził,a o której nigdy nie słyszałem wcześniej!) Za herbarze oraz księgi grodzkie i dokumenta! ) Do dna! Re: Bal Koronacyjny Stanisława I
Ja chociaż nazwisko mam "szlacheckie" nie mam zbytnio w głowie poszukiwania za wszelką cenę magnackich korzeni a gdybym nawet je odnalazł, niespecjalnie bym się tym szczycił. Niemniej winszuję zainteresowań. Gdyby jeszcze Pan odnalazł, czy ci przodkowie byli bardziej za Augustem czy za Leszczyńskim to już w ogóle by było (zważając na to, że obie te postacie związane z jednej strony z Rosją, z drugiej ze Szwecją, wzajem ze sobą rywalizowały). Re: Bal Koronacyjny Stanisława ICóż... Wygląda na to, że zrazili się do Wettynów,bo dla uścislenia, na Leszczyńskiego postawili już po śmierci Augusta II Mocnego w 1733 roku, a Augusta III chyba nie darzyli zbytnio szacunkiem, bo wyszło, że zagłosowali na króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, czyli pewnie byli zwolennikami Familii
Ogólnie, tacie się zestaw królów na których oddawali swoje głosy na polach elekcyjnych ze swojego województwa niezbyt podoba, ale też nie zdaje sobie sprawy, że choć byli bardzo aktywni w polityce, to jednak chętnych do reprezentacji województwa podczas wolnych elekcji było zawsze dużo i zdawano sobie sprawę, że nie można jednak ciągle wysyłać w delegację tych samych osób lub członków tego samego rodu Zaliczali się do małej szlachty, jak mój brat wygrzebał, choć mam pewne wątpliwości co do tego terminu (spodziewałem się raczej czegoś w rodzaju szlachta zagrodowa, drobna lub cząstkowa) i są żywym dowodem na to, że gdy ktoś jest znany i poważany poprzez swoją aktywność polityczną, to trafi do herbarzy, choć warto wspomnieć, że zaborcy układali listy osób których szlachectwo uznawali, w sposób bardzo dowolny i szlachta drobna, a także gołota, która często nie była w stanie udowodnić szlachectwa i była z wielu powodów pierwsza do chwytania za szable i do udziału w powstaniu, spadała do poziomu chłopów w razie czego. U mnie, JKM, o znalezieniu korzeni zdecydowała tytaniczna praca wielu nieznanych osób tworzących swoje drzewa genealogiczne, a moją zasługą jest tylko to,że potrafię znaleźć w źródłach pisanych typu księgi grodzkie, lustracje / inwentarze starostw, dokumenty opłacania wybieranych podatków wojennych przez szlachtę czy książki genealogiczne odpowiednie informacje, którymi potrafię uzupełnić to co nie zostało z nieznanych mi powodów umieszczone w drzewach genealogicznych przez inne osoby (możliwe że ktoś mógł nie wiedzieć gdzie szukać) ) kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
||