|
Miejsce, w którym sarmacka szlachta prezentuje swoje rody, drzewa i herby.
przez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 19 paź 2025, 18:34
Ja cofnę swoje słowa na temat Księstwa Warmińskiego, które, jak się okazuje, nie jest już księstwem duchownym, o czym zapomniałem. Zgodnie ze stosowną konstytucją, duchowne są Księstwa: Łowickie i Siewierskie. Była o tym mowa na sejmie przed kilku laty, kiedy rozważaliśmy, jakie księstwa mają być duchowne ( viewtopic.php?f=188&t=5757&p=54852&hilit=warmi%C5%84skie#p54847). Tak więc nie ma tu sprzeczności, pan Aleksander może posiadać miejscowości na tym obszarze. Możliwe, że Szanowny Pan Kierdej już się zapoznał z twórczością ś.p. imć Huberta, tak czy inaczej polecam ten wątek ( viewtopic.php?f=14&t=5656). Pan Hubert też zmierzał się z podobnymi sprzecznościami (np. w sprawie dóbr pana Aleksandra). (W razie czego jestem w posiadaniu mapy wektorowej pana Huberta w formacie SVG.) PS. Właśnie, można by jeszcze oznaczyć na mapie Księstwo Łowickie, zgodnie z tym: viewtopic.php?f=589&t=5809Jest to o tyle problematyczne, że byłoby równoległe do zwykłej administracji wojewódzkiej. (Podczas gdy Księstwo Siewierskie stanowi jednostkę administracyjną?). PPS. Polecam także coś takiego: viewtopic.php?f=14&t=7244
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski regimentarz wojsk litewskich asystent na Wydziale Nauk Mikronacyjnych UK
-
-

- Wojewoda

-
- Medale: 14
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Regimentarz
- Gadu-Gadu: 50331381
- Wykształcenie: bakałarz mikrozofii
przez Daniel von Tauer-Krak » 20 paź 2025, 15:53
Olizar Kierdej napisał(a): Zauważyłem, że aktywnych jest ok. 10, ale dopóki nie uznano ich za zmarłych, nie mogę ich ignorować. Może jeszcze wrócą))
słusznie 
Daniel January von Tauer-Krak
[
-
-

- Podstoli

-
- Medale: 2
-
- Stopień: Namiestnik
przez Konrad Radziwiłł » 20 paź 2025, 17:15
Daniel von Tauer-Krak napisał(a):Olizar Kierdej napisał(a): Zauważyłem, że aktywnych jest ok. 10, ale dopóki nie uznano ich za zmarłych, nie mogę ich ignorować. Może jeszcze wrócą))
słusznie 
Zdarzają się nieoczekiwane powroty  .
Hrabia IL Gubbio
Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii
Starosta Wileński 
-
-

- Podkomorzy

-
- Medale: 6
-
-
- Stopień: Pułkownik
- Wykształcenie: Bakałarz
przez Konrad Radziwiłł » 26 paź 2025, 14:22
Ja za niedlugo opublikuje zakupy majatkow, a tutaj postaram sie wrzucic koordynaty jak najszybciej.
Hrabia IL Gubbio
Starosta Wileński 
-
-

- Podkomorzy

-
-
-
przez Konrad Radziwiłł » 26 paź 2025, 15:15
Konrad Radziwiłł napisał(a):Ja za niedlugo opublikuje zakupy majatkow, a tutaj postaram sie wrzucic koordynaty jak najszybciej.
Jak tak to teraz przeliczam, to mi wyszlo ze jak mialbym zrobic bardzo realny zakup majątku to z 9mln miałbym chyba z 15 tys... miesięcznie. Za 50tys lat się zwróci może...
Hrabia IL Gubbio
Starosta Wileński 
-
-

- Podkomorzy

-
-
-
przez Olizar Kierdej » 26 paź 2025, 15:29
Konrad Radziwiłł napisał(a):Jak tak to teraz przeliczam, to mi wyszlo ze jak mialbym zrobic bardzo realny zakup majątku to z 9mln miałbym chyba z 15 tys... miesięcznie. Za 50tys lat się zwróci może...
Zgadzam się, że nie jest aż tak fajnie, kiedy tworzysz wioską realną. Probowałem odtworzyć sobie kilka wiosek, historię których znałem i jakoś ekonomicznie słabo to wychodziło. Może jakby % zarobku był 25%, a także pobierano pieniędzy z domów chłopskim, to by bardziej realnie. Lub uznać że na 1 chatę dwie budowle możemy budować. Bo wychodzi, jak jakaś rodzina chłopska ma kuźnie, to już nie ma ani pola. A tak każdy ma coś prostego (pole + obora), a ktoś coś bardziej specjalistyczne (obora + pasieka), (pole + stajnie)
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnegoHerold Wielkikartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON
-
-

- Miecznik

-
- Medale: 5
-
-
przez Jerzy IV » 26 paź 2025, 16:21
Ostatnio na historii na jednym przedmiocie dokonywaliśmy lustracji dochodów jednego starostwa i tam mniej więcej dochód roczny to wynosił ponad milion współczesnych złotych polskich. Więc średnio to tak jakby obecnie na rękę zarabiać coś ponad 84 tyś. PLN miesięcznie. Wiadomo to są pewne szacunki i nie jest w cale tak prosto aby idealnie przeliczyć tamte pieniądze na współczesne pieniądze. Nie mniej daje to pewne poczucie i szansę na wyobrażenie sobie jakby to było jakby dziś mieć jakieś starostwo pod sobą i swoim zarządem. Co do składu takiego starostwa to na pewno min. jedno miasto i do tego kilka-kilkanaście wsi.
PS. Nie sądzę, aby to było możliwe, żeby z tak ogromnego majątku radziwiłłowskiego, WKM, przy wprowadzeniu realizmu nagle niby miesięcznie zarabiał 15 tyś. Chyba 150 tyś. To pewnie możliwe. Co do kwestii budynków do w realnych wsiach chat chłopskich (dymów) we wsi było od kilku do kilkunastu, może 20, 30. Więcej raczej z reguły nie było. Także pewnie należałoby do takich rozmiarów pomniejszyć wioski. Nie mniej pewnie mogłoby się stać tak, że by jedna, może maks kilka wiosek było większych ale to na pewno nie więcej niż te kilkadziesiąt pod 50, bo wtedy to by wioska liczyła pewnie coś koło 300 mieszkańców, a to już bardzo ogromna wieś jak na nasze czasy.
/-/ Jerzy IV Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
-
-

- Jego Królewska Mość

-
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: doktor net
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Izba Szlachty
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|