|
przez Henryk Horoch » 02 lut 2013, 13:20
Michał Sforza apo Zep napisał(a):1 opcja nie gwarantuje królowi seniorowi miejsca w Senacie, bo wszystko i tak zależne jest od króla. Po co więc pisać że król lub inna osoba mianowana przez króla, lepiej napisać że osoba mianowana przez króla, a wówczas z pewnością będzie to każdorazowo król senior, o ile wyrazi chęć.
No przepraszam, zapis pierwszej opcji rozumiem w ten sposób, iż król senior z mocy prawa zasiada w Senacie, a dopiero w przypadku gdy zrzeka się pełnić tą godność król wyznacza inną osobę. Jeśli ten zapis, królowi seniorowi nie gwarantuje z mocy prawa (z automatu) wejścia w skład senatu, to po co został przedstawiony jako jedna z propozycji ? Po co w ogóle przedstawia się dwie możliwości zapisów skoro z góry zakłada się, iż do przyjęcia jest tylko opcja druga w której to król decyduje o wyznaczeniu osoby na fotel senatorski, dla potwierdzenia słuszności przyjętej koncepcji unormowań prawnych ?
(-) gen. płk. Henryk książę Horoch
-
-
- Zmarły
-
- Medale: 11
-
-
-
-
przez Michał apo Zep » 02 lut 2013, 13:47
Ależ Panie Henryku, pierwszy zapis daje królowi-seniorowi miejsce w Senacie z automatu, jednakże panujący władca może króla-seniora odwołać, bez żadnego problemu i dać to miejsce każdemu innemu obywatelowi. Po co więc wprowadzać zapis, który niczego królowi seniorowi nie gwarantuje?
(-) Michał apo Zep Książę Surmenii
-
-
- Zmarły
-
- Medale: 3
-
- Wykształcenie: wyższe
przez Marek Wiktorowicz » 02 lut 2013, 17:23
Postaram się w takim razie jaśniej. Zaproponowałem poprawkę do Konstytucji, która zawierała taki zapis: 5. W skład Senatu z tytułem Senatora wchodzą: - Marszałek Królewski Koronny; - Marszałek Królewski Litewski; - Prymas Rzeczypospolitej Obojga Narodów, pod warunkiem posiadania obywatelstwa Rzeczypospolitej; - opcjonalnie, jeden dodatkowy senator, mianowany przez króla zgodnie z jego wolą spośród członków Rodziny Królewskiej.
Jego Królewska Mość zaproponował inne brzmienie ostatniego tiret, tj.: 5. W skład Senatu z tytułem Senatora wchodzą: - Marszałek Królewski Koronny; - Marszałek Królewski Litewski; - Prymas Rzeczypospolitej Obojga Narodów, pod warunkiem posiadania obywatelstwa Rzeczypospolitej; - Król Senior bądź inny członek Rodziny Królewskiej mianowany przez króla według jego woli.
Nad tym, który zapis jest lepszy, toczyła się dysputa. Jednak z racji niewielkiej aktywności członków Sejmu oraz braku konsensusu, zasugerowałem zamiast dyskusji przeprowadzenie formalnego głosowania. Każdy członek Sejmu Walnego miał określić, którą opcję woli. Rozpoczynając głosowanie oznaczono je w sposób następujący: NUMER JEDEN: Propozycja Jego Królewskiej Mości w brzmieniu: 5. W skład Senatu z tytułem Senatora wchodzą: - Marszałek Królewski Koronny; - Marszałek Królewski Litewski; - Prymas Rzeczypospolitej Obojga Narodów, pod warunkiem posiadania obywatelstwa Rzeczypospolitej; - Król Senior bądź inny członek Rodziny Królewskiej mianowany przez króla według jego woli.
NUMER DWA: Propozycja moja w brzmieniu: 5. W skład Senatu z tytułem Senatora wchodzą: - Marszałek Królewski Koronny; - Marszałek Królewski Litewski; - Prymas Rzeczypospolitej Obojga Narodów, pod warunkiem posiadania obywatelstwa Rzeczypospolitej; - opcjonalnie, jeden dodatkowy senator, mianowany przez króla zgodnie z jego wolą spośród członków Rodziny Królewskiej.
Pragnę zwrócić uwagę, iż w razie, gdyby ktoś nie zauważył, zapis chronologicznie pierwszy jest opcją nr 2 w głosowaniu... Czy teraz jest to jasne?
/-/ Marek Paweł Wiktorowicz Książę Urbino
-
-
- Zmarły
-
- Medale: 13
-
-
-
-
-
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Archiwum Sejmu Walnego
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|