Pensje dla ambasadorów

Kancelaria Pieczęci Skarbu to miejsce, w którym możesz zarejestrować firmę, działalność gospodarczą i nie tylko.

Pensje dla ambasadorów

Postprzez Kajetan Sikorski » 07 paź 2024, 12:07

Ostatnio JO Samuel Radziwiłł zwrócił mi uwagę, że pominąłem ambasadorów przy wypłacaniu pensji. Szczerze mówiąc, nie wiedziałem w ogóle, że ktokolwiek takie funkcje pełni. JO Samuel powołał się na fakt nieodwołania przez żadnego nastepnego monarchę dekretu Sebastiana Januarego II powołującego Go na stanowisko ambasadora z 22 września 2020 r. Mam 2 wątpliwości, co do tego stanu rzeczy.

1. Czy ambasador pozostaje ambasadorem bez względu na zmianę monarchy w wyniku wolnej elekcji? Prawo nic o tym nie mówi. Casus urzędników kancelarii królewskiej pokazuje, że nie potrzeba dekretu odwołującego, żeby uznać, że nowy król musi powołać nową kancelarię, nawet jeśli nie zajdą zmiany personalne na urzędach kancelaryjnych.

2. Czy obecni ambasadorowie (nie wiem czy są takowi, oprócz JO Samuela Radziwiłła) prowadzą aktywność związaną z tym urzędem w innych państwach? Szczerze mówiąc, nic takiego nie widziałem od kiedy jestem w mikroświecie od listopada zeszłego roku. Chyba że jest to działalność zakulisowa, której nie widać?
Kajetan Merkury Sikorski

Podskarbi Wielki
Wójt i pisarz Miasta Królewskiego Lwowa

Res Legendae

znany również jako
Gaetano Kohlmeise
Obrazek

Plus ratio quam vis

Pisarz miejski
Pisarz miejski

Medale: 5
Order Zasługi RON V (1) Order Zasługi RON VI (1) Krzyż Monarchii II (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Godności Kancelaryjne: Podskarbi Wielki

Re: Pensje dla ambasadorów

Postprzez Konrad Radziwiłł » 07 paź 2024, 16:27

1. Ambasador jest funkcja nie strikte związana z kancelaria, ergo nie przedawnia się z zmiana króla (chyba)
Hrabia IL Gubbio

Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii

Starosta Wileński

Podkomorzy
Podkomorzy

Medale: 6
Order Zasługi RON V (1) Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1) Amarantowa Wstążka (1) Order Białego Krzyża (1)
Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
Stopień: Pułkownik
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Jerzy IV » 09 paź 2024, 18:48

Kajetan Sikorski napisał(a):Ostatnio JO Samuel Radziwiłł zwrócił mi uwagę, że pominąłem ambasadorów przy wypłacaniu pensji. Szczerze mówiąc, nie wiedziałem w ogóle, że ktokolwiek takie funkcje pełni. JO Samuel powołał się na fakt nieodwołania przez żadnego nastepnego monarchę dekretu Sebastiana Januarego II powołującego Go na stanowisko ambasadora z 22 września 2020 r. Mam 2 wątpliwości, co do tego stanu rzeczy.

1. Czy ambasador pozostaje ambasadorem bez względu na zmianę monarchy w wyniku wolnej elekcji? Prawo nic o tym nie mówi. Casus urzędników kancelarii królewskiej pokazuje, że nie potrzeba dekretu odwołującego, żeby uznać, że nowy król musi powołać nową kancelarię, nawet jeśli nie zajdą zmiany personalne na urzędach kancelaryjnych.

2. Czy obecni ambasadorowie (nie wiem czy są takowi, oprócz JO Samuela Radziwiłła) prowadzą aktywność związaną z tym urzędem w innych państwach? Szczerze mówiąc, nic takiego nie widziałem od kiedy jestem w mikroświecie od listopada zeszłego roku. Chyba że jest to działalność zakulisowa, której nie widać?

Co do kwestii bycia ambasadorem podczas bycia królem, to wydaje mi się, że wtedy dana osoba przestaje pełnić te obowiązki i powinna zostać powołana jakaś inna osoba na to stanowisko ambasadora, ewentualnie powinna po prostu tymczasowo przejąć obowiązki ambasadora.
Zaś kiedy dana osoba przestanie pełnić obowiązki królewskie i powróci do grona szlachty, to wtedy powinna powrócić do aktywnego wypełniania swych ambasadorskich obowiązków. Przynajmniej ja bym tak to widział.

Oczywiście RON ma ambasadorów wypisani oni są w jakiś spisach, pewnie w Kancelarii Podkanclerzego. Co do ich aktywnego działania, to po pierwsze ambasadorowie ale też reszta osób ogólnie są mało aktywni, mało się też w RON dzieje, przez co nie ma o czym rozmawiać, o czym pisać. Jednakowoż np. Pan Michał Lisewicz, kiedy pojawiła się kwestia Our Sound to zdaje się popisał po innych forach, co jak najbardziej można zaliczyć na poczet aktywności ambasadorskiej, a także Podkanclerskiej, gdyż zdaje się, że to on tę funkcję sprawuje.
/-/ Jerzy IV
Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Order Zasługi RON VI (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Diligentiae (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: doktor net

Postprzez Kajetan Sikorski » 10 paź 2024, 10:39

Friedrich von Baden napisał(a):Co do kwestii bycia ambasadorem podczas bycia królem, to wydaje mi się, że wtedy dana osoba przestaje pełnić te obowiązki i powinna zostać powołana jakaś inna osoba na to stanowisko ambasadora, ewentualnie powinna po prostu tymczasowo przejąć obowiązki ambasadora.
Zaś kiedy dana osoba przestanie pełnić obowiązki królewskie i powróci do grona szlachty, to wtedy powinna powrócić do aktywnego wypełniania swych ambasadorskich obowiązków. Przynajmniej ja bym tak to widział.

Sprawa dotyczy innej kwestii - czy nowy król powołuje ambasadorów na nowo, czy "z automatu" raz powołany ambasador zostaje nim aż do odwołania dekretem.
Kajetan Merkury Sikorski

Podskarbi Wielki

Res Legendae

znany również jako
Gaetano Kohlmeise
Obrazek

Plus ratio quam vis

Pisarz miejski
Pisarz miejski

Postprzez Jerzy IV » 10 paź 2024, 20:33

Kajetan Sikorski napisał(a):
Friedrich von Baden napisał(a):Co do kwestii bycia ambasadorem podczas bycia królem, to wydaje mi się, że wtedy dana osoba przestaje pełnić te obowiązki i powinna zostać powołana jakaś inna osoba na to stanowisko ambasadora, ewentualnie powinna po prostu tymczasowo przejąć obowiązki ambasadora.

Sprawa dotyczy innej kwestii - czy nowy król powołuje ambasadorów na nowo, czy "z automatu" raz powołany ambasador zostaje nim aż do odwołania dekretem.

Raz powołany ambasador jest nim do odwołania. Podobnie dzieje się w realu. Przecież nie jest tak, że jak się zmieni władza, to nagle zmienia się 200 dyplomatów. :)
/-/ Jerzy IV
Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Order Zasługi RON VI (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Diligentiae (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: doktor net

Postprzez Kajetan Sikorski » 11 paź 2024, 16:13

Friedrich von Baden napisał(a):
Kajetan Sikorski napisał(a):

Raz powołany ambasador jest nim do odwołania. Podobnie dzieje się w realu. Przecież nie jest tak, że jak się zmieni władza, to nagle zmienia się 200 dyplomatów. :)

Nie wszystko w mikro musi być jak w realu, tym bardziej jak we współczesnym realu.
Kajetan Merkury Sikorski

Podskarbi Wielki

Res Legendae

znany również jako
Gaetano Kohlmeise
Obrazek

Plus ratio quam vis

Pisarz miejski
Pisarz miejski

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Kancelaria Podskarbiego Wielkiego