|
Kancelaria Pieczęci Skarbu to miejsce, w którym możesz zarejestrować firmę, działalność gospodarczą i nie tylko.
przez Kajetan Sikorski » 07 paź 2024, 12:07
Ostatnio JO Samuel Radziwiłł zwrócił mi uwagę, że pominąłem ambasadorów przy wypłacaniu pensji. Szczerze mówiąc, nie wiedziałem w ogóle, że ktokolwiek takie funkcje pełni. JO Samuel powołał się na fakt nieodwołania przez żadnego nastepnego monarchę dekretu Sebastiana Januarego II powołującego Go na stanowisko ambasadora z 22 września 2020 r. Mam 2 wątpliwości, co do tego stanu rzeczy.
1. Czy ambasador pozostaje ambasadorem bez względu na zmianę monarchy w wyniku wolnej elekcji? Prawo nic o tym nie mówi. Casus urzędników kancelarii królewskiej pokazuje, że nie potrzeba dekretu odwołującego, żeby uznać, że nowy król musi powołać nową kancelarię, nawet jeśli nie zajdą zmiany personalne na urzędach kancelaryjnych.
2. Czy obecni ambasadorowie (nie wiem czy są takowi, oprócz JO Samuela Radziwiłła) prowadzą aktywność związaną z tym urzędem w innych państwach? Szczerze mówiąc, nic takiego nie widziałem od kiedy jestem w mikroświecie od listopada zeszłego roku. Chyba że jest to działalność zakulisowa, której nie widać?
Kajetan Merkury Sikorski Podskarbi Wielki Wójt i pisarz Miasta Królewskiego Lwowa
Res Legendae znany również jako Gaetano Kohlmeise  Plus ratio quam vis
-
-

- Pisarz miejski

-
- Medale: 5
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podskarbi Wielki
przez Konrad Radziwiłł » 07 paź 2024, 16:27
1. Ambasador jest funkcja nie strikte związana z kancelaria, ergo nie przedawnia się z zmiana króla (chyba)
Hrabia IL Gubbio
Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii
Starosta Wileński 
-
-

- Podkomorzy

-
- Medale: 6
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Pułkownik
- Wykształcenie: Bakałarz
przez Jerzy IV » 09 paź 2024, 18:48
Kajetan Sikorski napisał(a):Ostatnio JO Samuel Radziwiłł zwrócił mi uwagę, że pominąłem ambasadorów przy wypłacaniu pensji. Szczerze mówiąc, nie wiedziałem w ogóle, że ktokolwiek takie funkcje pełni. JO Samuel powołał się na fakt nieodwołania przez żadnego nastepnego monarchę dekretu Sebastiana Januarego II powołującego Go na stanowisko ambasadora z 22 września 2020 r. Mam 2 wątpliwości, co do tego stanu rzeczy.
1. Czy ambasador pozostaje ambasadorem bez względu na zmianę monarchy w wyniku wolnej elekcji? Prawo nic o tym nie mówi. Casus urzędników kancelarii królewskiej pokazuje, że nie potrzeba dekretu odwołującego, żeby uznać, że nowy król musi powołać nową kancelarię, nawet jeśli nie zajdą zmiany personalne na urzędach kancelaryjnych.
2. Czy obecni ambasadorowie (nie wiem czy są takowi, oprócz JO Samuela Radziwiłła) prowadzą aktywność związaną z tym urzędem w innych państwach? Szczerze mówiąc, nic takiego nie widziałem od kiedy jestem w mikroświecie od listopada zeszłego roku. Chyba że jest to działalność zakulisowa, której nie widać?
Co do kwestii bycia ambasadorem podczas bycia królem, to wydaje mi się, że wtedy dana osoba przestaje pełnić te obowiązki i powinna zostać powołana jakaś inna osoba na to stanowisko ambasadora, ewentualnie powinna po prostu tymczasowo przejąć obowiązki ambasadora. Zaś kiedy dana osoba przestanie pełnić obowiązki królewskie i powróci do grona szlachty, to wtedy powinna powrócić do aktywnego wypełniania swych ambasadorskich obowiązków. Przynajmniej ja bym tak to widział. Oczywiście RON ma ambasadorów wypisani oni są w jakiś spisach, pewnie w Kancelarii Podkanclerzego. Co do ich aktywnego działania, to po pierwsze ambasadorowie ale też reszta osób ogólnie są mało aktywni, mało się też w RON dzieje, przez co nie ma o czym rozmawiać, o czym pisać. Jednakowoż np. Pan Michał Lisewicz, kiedy pojawiła się kwestia Our Sound to zdaje się popisał po innych forach, co jak najbardziej można zaliczyć na poczet aktywności ambasadorskiej, a także Podkanclerskiej, gdyż zdaje się, że to on tę funkcję sprawuje.
/-/ Jerzy IV Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
-
-

- Jego Królewska Mość

-
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: doktor net
przez Kajetan Sikorski » 10 paź 2024, 10:39
Friedrich von Baden napisał(a):Co do kwestii bycia ambasadorem podczas bycia królem, to wydaje mi się, że wtedy dana osoba przestaje pełnić te obowiązki i powinna zostać powołana jakaś inna osoba na to stanowisko ambasadora, ewentualnie powinna po prostu tymczasowo przejąć obowiązki ambasadora. Zaś kiedy dana osoba przestanie pełnić obowiązki królewskie i powróci do grona szlachty, to wtedy powinna powrócić do aktywnego wypełniania swych ambasadorskich obowiązków. Przynajmniej ja bym tak to widział.
Sprawa dotyczy innej kwestii - czy nowy król powołuje ambasadorów na nowo, czy "z automatu" raz powołany ambasador zostaje nim aż do odwołania dekretem.
Kajetan Merkury Sikorski Podskarbi Wielki Wójt i pisarz Miasta Królewskiego Lwowa
-
-

- Pisarz miejski

-
-
-
przez Jerzy IV » 10 paź 2024, 20:33
Kajetan Sikorski napisał(a):Friedrich von Baden napisał(a):Co do kwestii bycia ambasadorem podczas bycia królem, to wydaje mi się, że wtedy dana osoba przestaje pełnić te obowiązki i powinna zostać powołana jakaś inna osoba na to stanowisko ambasadora, ewentualnie powinna po prostu tymczasowo przejąć obowiązki ambasadora. Zaś kiedy dana osoba przestanie pełnić obowiązki królewskie i powróci do grona szlachty, to wtedy powinna powrócić do aktywnego wypełniania swych ambasadorskich obowiązków. Przynajmniej ja bym tak to widział.
Sprawa dotyczy innej kwestii - czy nowy król powołuje ambasadorów na nowo, czy "z automatu" raz powołany ambasador zostaje nim aż do odwołania dekretem.
Raz powołany ambasador jest nim do odwołania. Podobnie dzieje się w realu. Przecież nie jest tak, że jak się zmieni władza, to nagle zmienia się 200 dyplomatów. 
/-/ Jerzy IV Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
-
-

- Jego Królewska Mość

-
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: doktor net
przez Kajetan Sikorski » 11 paź 2024, 16:13
Friedrich von Baden napisał(a):Kajetan Sikorski napisał(a):Friedrich von Baden napisał(a):Co do kwestii bycia ambasadorem podczas bycia królem, to wydaje mi się, że wtedy dana osoba przestaje pełnić te obowiązki i powinna zostać powołana jakaś inna osoba na to stanowisko ambasadora, ewentualnie powinna po prostu tymczasowo przejąć obowiązki ambasadora. Zaś kiedy dana osoba przestanie pełnić obowiązki królewskie i powróci do grona szlachty, to wtedy powinna powrócić do aktywnego wypełniania swych ambasadorskich obowiązków. Przynajmniej ja bym tak to widział.
Raz powołany ambasador jest nim do odwołania. Podobnie dzieje się w realu. Przecież nie jest tak, że jak się zmieni władza, to nagle zmienia się 200 dyplomatów. 
Nie wszystko w mikro musi być jak w realu, tym bardziej jak we współczesnym realu.
-
-

- Pisarz miejski

-
-
-
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Kancelaria Podskarbiego Wielkiego
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|