Kasa pożyczkowa

Kancelaria Pieczęci Skarbu to miejsce, w którym możesz zarejestrować firmę, działalność gospodarczą i nie tylko.

Kasa pożyczkowa

Postprzez Stanisław » 11 sie 2024, 18:01

Mości Podskarbi,

dostrzegam w naszej gospodarce pewien brak, o którym chciałbym napisać. Otóż brakuje nam czegoś takiego jak pożyczka. Oczywiście... można dogadać się z danym szlachcicem, ale jest to rzadkie. Tutaj chodziłoby jednak o fundusz pożyczkowy będący w zarządzie państwa. Czekałem z tą sprawą, aż przybędzie do nas jakiś nowy przybysz i postanowi bawić się w narrację lichwiarską, ale że chyba się tego nie doczekam, myślę, że warto o tym podyskutować. Taki fundusz przydałby się nam, mógłby z niego skorzystać mieszczanin chcący zainwestować, miasto chcące pokryć swoje wydatki bądź szlachcic. Kwestią do dogadania pozostaje to, jaki byłby koszt takich pożyczek. Dla mieszczan oprocentowanie, dla szlachciów może zastaw wsi. Co Mości Kajetan sądzi o tym pomyśle?

Gość zagraniczny

Re: Kasa pożyczkowa

Postprzez Kajetan Sikorski » 11 sie 2024, 22:25

Stanisław napisał(a):Mości Podskarbi,

dostrzegam w naszej gospodarce pewien brak, o którym chciałbym napisać. Otóż brakuje nam czegoś takiego jak pożyczka. Oczywiście... można dogadać się z danym szlachcicem, ale jest to rzadkie. Tutaj chodziłoby jednak o fundusz pożyczkowy będący w zarządzie państwa. Czekałem z tą sprawą, aż przybędzie do nas jakiś nowy przybysz i postanowi bawić się w narrację lichwiarską, ale że chyba się tego nie doczekam, myślę, że warto o tym podyskutować. Taki fundusz przydałby się nam, mógłby z niego skorzystać mieszczanin chcący zainwestować, miasto chcące pokryć swoje wydatki bądź szlachcic. Kwestią do dogadania pozostaje to, jaki byłby koszt takich pożyczek. Dla mieszczan oprocentowanie, dla szlachciów może zastaw wsi. Co Mości Kajetan sądzi o tym pomyśle?

Wasza Królewska Mość,

moją prywatną inicjatywą jest Dom Bankowy we Lwowie, który ma w ofercie udzielanie pożyczek. Rozumiem jednak, że Wasza Miłość ma na myśli coś, mówiąc współczesnym językiem, państwowego a nie prywatnego. Moja opinia jest taka - nie zaszkodzi, a może pomoże. Na pewno szkatuła tronu ma większe możliwości w udzielaniu pożyczek, aniżeli mój stosunkowo skromny majątek.
Kajetan Merkury Sikorski

Podskarbi Wielki
Wójt i pisarz Miasta Królewskiego Lwowa

Res Legendae

znany również jako
Gaetano Kohlmeise
Obrazek

Plus ratio quam vis

Pisarz miejski
Pisarz miejski

Medale: 5
Order Zasługi RON V (1) Order Zasługi RON VI (1) Krzyż Monarchii II (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Godności Kancelaryjne: Podskarbi Wielki

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Kancelaria Podskarbiego Wielkiego