Podatek szkatułowy
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Re: Podatek szkatułowyW prawie nie ma zmian, podatek powinien być pobierany, choć nie był pobierany. Ja nie jestem zwolennikiem podatku, więc nie używałem rózgi na Podskarbim.
Hrabia IL Gubbio Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii Starosta Wileński
Re: Podatek szkatułowy
Mam nadzieję, że tu mowa o Podskarbim Wielkim. Bo Nadworny to został dopiero tego dnia powołany co wiadomość króla. Jeśli o mnie chodzi, to ja jestem za opcją aby pobrać go w tym miesiącu, a nie pobierać już za przeszły okres. Teraz po czasie może się zdarzyć, że już nie dojdziemy ile było pieniędzy w szkatule w danym dniu. Dlatego też skoro aparat państwowy nie ściągnął na czas zobowiązań, to powinno się teraz już nie działać na szkodę obywateli. /-/ Jerzy IV
Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc ![]()
Re: Podatek szkatułowyBardzo słuszna uwaga! Co nie pobrane, zostało stracone.
Re: Podatek szkatułowy
Zgadzam się z Mości Księciem. Za gapowe się płaci. Smutne ale prawdziwe. abp Benedykt Krakowski vel Potocki-Orański-Nassau Herbu Pilawa Książe Siewierski Arcybiskup Metropolita Gnieźnieński Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów Kanclerz Wielki Ambasador Rzeczpospolitej Obojga Narodów w Cesarstwie Niemieckim ![]()
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Powrót do Kancelaria Podskarbiego Wielkiego Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
||