|
Kancelaria Marszałka Sejmu. Miejsce składania wniosków do Marszałka oraz próśb o udzielenie głosu w debatach osobom nie będącym członkom Sejmu.
przez Jerzy IV » 23 sty 2026, 14:29
Waszmość Panowie!Póki co trwa jeszcze nominalnie Sejm Walny XXX VII MMXXV. Jednak dzieje się to, gdyż nie został on zamknięty. Zobligowani jesteśmy Konstytucyią Seymową z dnia XXIX miesiąca X anno MMXX o Sejmie Walnym, aby "Seym ordynaryjny obradować ma co sześć miesięcy, tak długo, jak potrzeba. Zwołany ma być przez Króla w najkrótszym możliwym czasie zaraz po zakończeniu elekcji lub przeprowadzeniu koronacji." Formalnie od lipca 2025 będziemy mieli już 6 miesięcy. Praktycznie obrady sejmowe trwały całą 4 kadencję króla Konrada. Zapewne nie udało się wszystkich rzeczy przygotować, uchwalić. Dlatego niektóre sprawy przechodzą na kolejny sejm. Proponujemy jego termin na pierwszy lub drugi tydzień lutego. Powiedzmy, że wstępnie niedziela, 8 lutego. Miejscem byłoby Wilno. (W realu było prawo, że co 3 sejm znajdował się na terenie Wielkiego Księstwa Litewskiego, u nas nie musi to być obowiązek, ale dobra praktyka i też tradycja.  ) Kwestiami którymi miałby się zająć byłyby: 1. sprawa reformy odznaczeniowej; 2. sprawa Estonii, jej przyszłego statusu; 3. sprawa żołdów wojsk państwowych; 4. sprawa królewskiego pomysłu podatku; 5. omówienie królewskiego programu zasiedleńczego, jego zasad; 6. omówienie pomysłu Olizara Kierdeja na podatek; 7. sprawa Kurlandii/Prus; 8. nadanie tytułu książęcego; 9. sprawa przydomków dla kilku władców; 10. inne wnioski szlachty.
/-/ Jerzy IV Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae
-
-

- Jego Królewska Mość

-
- Medale: 6
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Kontradmirał
- Wykształcenie: doktor net
przez Olbracht Łaski » 03 lut 2026, 17:34
Dziękuję za wieści o Sejmie, Wasza Królewska Mość, bo tu ważne sprawy się będą decydować!  Mam nadzieję, że pewne sprawy pójdą na Wileńskim Sejmie po naszej myśli!  )
Olbracht Łaski h. Niesobia Miecznik Łęczycki Marszałek Nadworny 
-
-

- Miecznik

-
- Medale: 2
-
- Stopień: Pocztowy
- Wykształcenie: wyższe
przez Daniel von Tauer-Krak » 03 lut 2026, 18:59
Kwestia ustanowienia Urzędu Architektury - co by się kwestiami IT zajmował.
Daniel January von Tauer-Krak
[
-
-

- Podstoli

-
-
- Stopień: Namiestnik
przez Olbracht Łaski » 05 lut 2026, 16:17
Bardzo dobry pomysł, panie namiestniku! 
Olbracht Łaski h. Niesobia Miecznik Łęczycki Marszałek Nadworny 
-
-

- Miecznik

-
-
- Stopień: Pocztowy
- Wykształcenie: wyższe
przez Sebastian von Tauer » 17 kwi 2026, 18:43
Szanowni Panowie,
jako, że dostałem od króla wiadomość z prośbą o wypowiedzenie się na temat podatków, lecz nie zgłosiłem się w terminie na sejm i prawa głosować nie mam (a nie pamiętam, czy w ogóle mam wstęp do komnat sejmowych w takim razie) wypowiadam się tutaj.
Widzę, że po raz kolejny wraca kwestia podatków. Z tego, co przez ponad dekadę obecność w RON zauważyłem, wnioskuję, że niezwykle trudno jest stworzyć system, w którym wydatki państwa byłyby finansowane przez podatki od osób realnych. Obawiam się, że opieranie o to nowego systemu skazane znów będzie na porażkę - jak systemy poprzednie. Mam wrażenie, że czasem trzeba po prostu spojrzeć prawdzie w oczy i uznać, że takie rozwiązanie nie działa.
Widzę dwa wyjścia: 1) pobieranie podatku od osób wirtualnych, który wpływałby o skarbu w takiej kwocie, by zaspokajać potrzeby; 2) poważne ścięcie państwowych wydatków do tego stopnia, by dochody z królewszczyzn wystarczały na funkcjonowanie państwa.
Mam nadzieję, że nie będą mi mieli Panowie za złe wtrącanie się do sejmowych spraw.
PS. rozumiem, że ponowne rozpatrywanie podatków na sejmie wynika stąd, że skarbca państwa nie stać na opłacenie tego, co ma opłacić?
Książę na Bydgoszczy i Wyszogrodzie Wojewoda Inowrocławski Sędzia Grodzki
-
-

- Wojewoda

-
- Medale: 23
-
-
-
-
-
-
-
-
- Stopień: Hetman Polny Koronny
przez Jerzy IV » 17 kwi 2026, 19:30
Sebastian von Tauer napisał(a):Szanowni Panowie,
jako, że dostałem od króla wiadomość z prośbą o wypowiedzenie się na temat podatków, lecz nie zgłosiłem się w terminie na sejm i prawa głosować nie mam (a nie pamiętam, czy w ogóle mam wstęp do komnat sejmowych w takim razie) wypowiadam się tutaj.
Widzę, że po raz kolejny wraca kwestia podatków. Z tego, co przez ponad dekadę obecność w RON zauważyłem, wnioskuję, że niezwykle trudno jest stworzyć system, w którym wydatki państwa byłyby finansowane przez podatki od osób realnych. Obawiam się, że opieranie o to nowego systemu skazane znów będzie na porażkę - jak systemy poprzednie. Mam wrażenie, że czasem trzeba po prostu spojrzeć prawdzie w oczy i uznać, że takie rozwiązanie nie działa.
Widzę dwa wyjścia: 1) pobieranie podatku od osób wirtualnych, który wpływałby o skarbu w takiej kwocie, by zaspokajać potrzeby; 2) poważne ścięcie państwowych wydatków do tego stopnia, by dochody z królewszczyzn wystarczały na funkcjonowanie państwa.
Mam nadzieję, że nie będą mi mieli Panowie za złe wtrącanie się do sejmowych spraw.
PS. rozumiem, że ponowne rozpatrywanie podatków na sejmie wynika stąd, że skarbca państwa nie stać na opłacenie tego, co ma opłacić?
Po pierwsze witamy Waszą Książęcą Mość w Rzeczpospolitej. Po drugie w sprawie podatków mamy podobne myśli co książę dlatego zdecydowaliśmy się na pomysł by taki podatek od realnych mieszkańców to był dobrowolny i aby jeśli będzie potrzeba to każdy mógł sie po prostu zrzucić tyle ile może i tyle ile chce. A rdzeń, sedno wpływów podatkowych będą stanowić podatki narracyjne od wirtualnych mieszkańców czyli chłopstwa i mieszczan. Wedle obliczeń suma podatków w połączeniu z dotychczasowo uzbieraną sumą w Szkatule Tronu zapewni póki co poduszkę finansową na jakiś czas i ewentualne potrzeby wsparcia jeśli by się miały pojawić pojawią się dopiero pod koniec roku. Oczywiście królewszczyzny muszą być stale rozwijane. Póki co mamy plan by w końcu oficjalnie dołączyć majątki skonfiskowane, oraz majątki tych szlachciców co odeszli bez spadkobierców w grono królewszczyzn, co powinno zwiększyć dochody z królewszczyzn dwukrotnie. Myślimy zatem że póki co kompleksowo rozwiązaliśmy tę sprawę, lecz jak ostatecznie bedzie to zobaczymy gdy już cały ten system zacznie działać.  AD ps. Tak obecnie chcemy opłacić wojsko państwowe i po prostu suma jest dość znaczna (ponad 13 mln miesięcznie) dlatego zaproponowaliśmy na sejmie zmiany w podatku pogłównym, oraz dodatkowych innych zwiększających głębie naszego świata, dodających narracji, oraz możliwości wykazania się dla podskarbiego, jak również tego Subsidium Charitativum gdyby jednak podatki od wirtualnych nie starczyły do końca.
/-/ Jerzy IV Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae
-
-

- Jego Królewska Mość

-
-
-
przez Jerzy IV » 19 kwi 2026, 21:54
Sebastian von Tauer napisał(a):WKM,
cieszę się, że WKM chce uregulować sprawy podatkowe. Mam tylko wątpliwości - czy jest sens tworzyć możliwości zbierania podatków tylko po to, by pokryć koszty państwowych wojsk? Może prościej będzie uznać, jak to było przez wiele lat, że wojska państwowe po prostu istnieją? Nie wiem po prostu, czy jest sens tworzyć biurokrację dla samej biurokracji. Nie wiem bowiem, czy opłacanie wojsk wniesie cokolwiek do narracji. Poza rzecz jasna kolejnym zastanawianiem się nad podatkami...
Właśnie wiemy, że to trochę biurokracja, może i niepotrzebna, ale z drugiej strony prywatne trzeba opłacać, więc tak dziwnie, że państwowe nie jest utrzymywane. Gotowi jesteśmy po panowaniu zajmować się tą kwestią osobiście. Jeśli by nawet pomysł miał nie wypalić długoterminowo, to wtedy można by zrezygnować z niego, może nawet przestać pobierać podatki od wirtualnych obywateli. Ostatecznie można by nawet wycofać KSW jeśli byłyby nieprzydatne. Przy czym Subsidium Charitativum byśmy raczej zostawili bo może być dobry mechanizm i bez kwestii opłacania wojsk. Chyba najlepszy mechanizm jak do tej pory wymyślony tutaj. A jak wyjdzie zobaczymy za parę miesięcy. Co do udziału w Sejmie Walnym jak zawsze. Można dołączyć po czasie ale bez prawa udziału w najbliższym głosowaniu. 
-
-

- Jego Królewska Mość

-
-
-
przez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 19 kwi 2026, 22:07
Fakt faktem, może wystarczyłoby założyć, że wszystkie te podatki, jakie WKMość wyszczególnił, istnieją, ale nie obliczamy ich, zakładając, że dokładnie nam wystarczają na utrzymanie wojsk... Ileż mniej biurokracji by było...
Choć z drugiej strony, jest to jakieś pole do gospodarowania, jakieś wyzwanie dla króla i podskarbiego...
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski regimentarz wojsk litewskich asystent na Wydziale Nauk Mikronacyjnych UK
-
-

- Wojewoda

-
- Medale: 17
-
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Regimentarz
- Gadu-Gadu: 50331381
- Wykształcenie: bakałarz mikrozofii
przez Jerzy IV » 19 kwi 2026, 22:22
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Fakt faktem, może wystarczyłoby założyć, że wszystkie te podatki, jakie WKMość wyszczególnił, istnieją, ale nie obliczamy ich, zakładając, że dokładnie nam wystarczają na utrzymanie wojsk... Ileż mniej biurokracji by było...
Choć z drugiej strony, jest to jakieś pole do gospodarowania, jakieś wyzwanie dla króla i podskarbiego...
To prawda. Choć znowu jakoś wiele obliczania nie ma. Bo pieniądze obecnie mamy. Co miesiąc doliczalibyśmy 10 mln DPL. Raz na rok mogą być okazjonalne podatki jak ten od mieszczan czy alkoholu. Przy czym wiadomo to nie tak, że ot zapis z Szkatule, tylko trochę dać narracji by jakoś ten nasz świat żył. Po koniec danego roku kalendarzowego zapewne może zabraknąć środków na opłacenie wojska, ale to w pierwszej kolejności król może z Szkatuły Tronu dopłacić, a gdyby nie chciał / nie mógł / nie miał z czego, to zawsze jest ta opcja Subsidium Charitativum, jest pole do popisu dla Sejmu, potem dla szlachty i mieszczan oraz dla Podskarbiego by sumę zebrać. A gdyby żołdy nie były płacone, to zawsze mamy pole do narracji, że jakaś chorągiew mogłaby się zbuntować. Więc mamy narrację wojskową. I wszystko to tworzy narrację, oraz posty, nabija aktywność. Tak też z innej strony patrząc co obecnie ma Podskarbi do roboty... Mamy dwóch obecnie. Ile razy zostały dochody za królewszczyzny podczas naszego panowania? Bo zanim zostaliśmy królem, to jako podskarbi dbaliśmy o tę sprawę... A teraz... Zostawiając już nawet sprawę tych dochodów, to czy Podskarbiowie robią coś więcej? Ot raz na jakiś czas przyznać komuś zapomogę. Nie ma praktycznie wydawania jakiś decyzji, pobierania podatków, albo chociaż jakiś innych zadań. Za co jest im płacone? Taki Kanclerz czy Podkanclerzy to mają zadania. Taki Hetman Wielki również. A to stanowisko ostatnimi laty jakoś podupadło i nie ma takiej pozycji. Zapytalibyśmy o sprawę kontroli Podskarbiego nad systemem gospodarczym, ale każdy doskonale wie jak to wygląda w praktyce. Taka tajemnica poliszynela. No ale zostawimy to bo ileż można się katować nad jedną osobą. Już tam Sąd Grodzki będzie rozsądzał te kwestie. O ile inne procesy się zakończą... Prawda Mości Panie Michale 
-
-

- Jego Królewska Mość

-
-
-
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Kancelaria Sejmowa
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|