|
Tu odbywają się obrady Sejmu Wielkiego, prowadzone przez Marszałka Sejmu. Prawo zabierania głosu przysługuje wyłącznie Posłom i Senatorom oraz osobom upoważnionym przez Marszałka.
przez Aleksander Trzaska-Chojnacki » 11 lis 2025, 09:54
Wielmozni Panowie Widzę ze apetyty rosną, najpierw propozycja żeby odebrać same miasta, teraz juz ze wsiami. Na koniec przejmijcie całe majątki. Przyjmijmy ze wydzielimy te miasta i co dalej. Mamy tyłu mieszczan, chętnych pracować jak Gdansk. Jeżeli tak chcemy dbać o realia, to może silniejsi zaczną zajmować majątki słabszych, tak było w RON Jestem przeciw tej idei, do niczego dobrego nie prowadzi, a skłóci nas
Aleksander Trzaska-Chojnacki (Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg ) Ordynat Prusko-Pomorski Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela 
-
-

- Kasztelan

-
- Medale: 21
-
-
-
-
-
-
-
- Stopień: Hetman Polny Litewski
przez Olizar Kierdej » 11 lis 2025, 10:50
Aleksander Trzaska-Chojnacki napisał(a):Wielmozni Panowie Widzę ze apetyty rosną, najpierw propozycja żeby odebrać same miasta, teraz juz ze wsiami. Na koniec przejmijcie całe majątki. Przyjmijmy ze wydzielimy te miasta i co dalej. Mamy tyłu mieszczan, chętnych pracować jak Gdansk. Jeżeli tak chcemy dbać o realia, to może silniejsi zaczną zajmować majątki słabszych, tak było w RON Jestem przeciw tej idei, do niczego dobrego nie prowadzi, a skłóci nas
Spokojnie, nikt niczego nie odbiera. Plus, Pan to przewidział, pewnie dlatego część pańskich wsi leżą poza granicami RON  . Mimo próśb, Pan nie podjął żadnych kroków dla naprawy tych rzeczy.
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnegoHerold Wielkikartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON
-
-

- Miecznik

-
- Medale: 5
-
-
przez Konrad Radziwiłł » 11 lis 2025, 15:24
Olizar Kierdej napisał(a):Aleksander Trzaska-Chojnacki napisał(a):Wielmozni Panowie Widzę ze apetyty rosną, najpierw propozycja żeby odebrać same miasta, teraz juz ze wsiami. Na koniec przejmijcie całe majątki. Przyjmijmy ze wydzielimy te miasta i co dalej. Mamy tyłu mieszczan, chętnych pracować jak Gdansk. Jeżeli tak chcemy dbać o realia, to może silniejsi zaczną zajmować majątki słabszych, tak było w RON Jestem przeciw tej idei, do niczego dobrego nie prowadzi, a skłóci nas
Spokojnie, nikt niczego nie odbiera. Plus, Pan to przewidział, pewnie dlatego część pańskich wsi leżą poza granicami RON  . Mimo próśb, Pan nie podjął żadnych kroków dla naprawy tych rzeczy.
Panie Olizarze, proszę bez przytyków, nawet jeśli to żarty  . Imć Aleksander bardzo słusznie mówi. Uwazam, ze slusznym rozwiazaniem jest faktycznie, zeby panstwo wykupilo pozostale miasta wojewodzkie, bo zaraz nam sie tutaj zacznje wojna domowa.
Hrabia IL Gubbio
Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii
Starosta Wileński 
-
-

- Podkomorzy

-
- Medale: 6
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Pułkownik
- Wykształcenie: Bakałarz
przez Jerzy IV » 11 lis 2025, 16:56
Czyli jeśli dobrze rozumiem, król proponuje aby Szkatuła Tronu wykupiła Miasta stolice województw, które nie są w niczyich rękach, by je zabezpieczyć. I póki co jedynie to zrobimy jako pewnego rodzaju prewencję. Co prawda myślałem, aby zrobić praktycznie to samo, tylko wpisując do KSW, że nie można wykupić stolicy województwa jako miasta prywatnego. Więc na jedno by wyszło. Ale Dobrze można i tak zrobić jak król proponuje. 
/-/ Jerzy IV Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
-
-

- Jego Królewska Mość

-
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: doktor net
przez Olizar Kierdej » 14 lis 2025, 15:07
Z głosem doradczym:
A czemu, szanowni, nie zrobić nam tak: 1. Wykupienie/budowa miast-stolic województw 2. Z już wykupionymi, to zrobić tak, że jak ktoś chce, to państwu to może sprzedać za kwotę niecą droższa niżeli wydano na tą budowę. Jak rozumiem, mamy tylko kilka właścicieli miast o takim statusie i chyba tylko Pan Aleksander pozostawi w swoich rękach te miasta.
Dalej jest kwestia tego, że mamy tytuły ziemskie: Wojewoda, Kasztelan, Podkomorzy, Starosta itd. Jaki jest w nich sens, tylko dekoracyjny? Z wykupieniem tych miast, taki szlachcic o tytule starosty lub większym mógłby zarządzać majątkiem królewskim w wybranym województwie. Byłby sens starać się awansu społecznego i podziale funkcji. Bo, na razie, czy jesteś wojewodą, czy wojskim, to różnicy nie ma. Mając te wyższe tytuły takie osoby mieliby za zadanie zbieranie podatków z majątków w województwie czy za zadanie budowy zamków dla obrony.
Wykupienie tych miast pokaże, że wszędzie są ośrodki władzy królewskiej. W spraiwe Pana Aleksandra, to na terenie jego ordynacji i tak nikt nic nie zbuduje, więc, bez Królewca i reszty przeżyjemy. To samo z Ordynacją Kujawską (część miejsowości której znajduje się poza wyznaczonymi w jej statusie granicami).
Inne pytanie, jak można posiadać nieruchomość w Estonii? Jak można było je nabyć? Czy mogę kupić sobie Chadżybej (Odessa) czy coś w Siedmiogrodzie? Te momenty, jak i podwójne włścicieli tych samych miejscowości czekają na sądy według mnie.
Pozdrawiam.
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnegoHerold Wielkikartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON
-
-

- Miecznik

-
- Medale: 5
-
-
przez Konrad Radziwiłł » 14 lis 2025, 17:03
Olizar Kierdej napisał(a):Z głosem doradczym: Inne pytanie, jak można posiadać nieruchomość w Estonii? Jak można było je nabyć? Czy mogę kupić sobie Chadżybej (Odessa) czy coś w Siedmiogrodzie? Te momenty, jak i podwójne włścicieli tych samych miejscowości czekają na sądy według mnie.
Pozdrawiam.
Jak już, to ja pójdę za te majątki w estonii pod sąd. Estonia i okolice ma duże zmiennosci nazwowe, między polskim, obecnym, a nie raz i kilka innych nazw, zakup paru miast poza granicami nie byl przeciez zamierzonym zakupem poza granicami, stąd wynikły błędy w zakupie ziemi. Te ziemie są obecnie w Rzeczypospolitej. Tym bardziej podwójne wlascicielstwo wsi. W prawdziwej RON zdarzały się sytuacje podziału wsi na dwa, jak i inne spory o ziemie, gdyby ich nie było nie powstałyby dzieła kultury takie jak Zemsta, czy Pan Tadeusz. Szczególnie, że wcześniej nie mieliśmy mapy, na której mogliśmy dobrze zobaczyć, jakie są granice majatkow, ani przebiegu dokładnych granic min. województw. Dzięki Zacnemu mamy narzędzia, dzięki którym możemy w przyszłości dobrze rozplanowywać majątki.
Hrabia IL Gubbio
Starosta Wileński 
-
-

- Podkomorzy

-
-
-
przez Konrad Radziwiłł » 14 lis 2025, 17:15
Fryderyk Orański napisał(a):Czyli jeśli dobrze rozumiem, król proponuje aby Szkatuła Tronu wykupiła Miasta stolice województw, które nie są w niczyich rękach, by je zabezpieczyć. I póki co jedynie to zrobimy jako pewnego rodzaju prewencję. Co prawda myślałem, aby zrobić praktycznie to samo, tylko wpisując do KSW, że nie można wykupić stolicy województwa jako miasta prywatnego. Więc na jedno by wyszło. Ale Dobrze można i tak zrobić jak król proponuje. 
Tak, chodziło o wykupienie tych, które nie są w prywatnych rękach. Jak ktoś odechce sprzedać swoje miasto o tej randze, to możemy jako panstwo zaoferować wyższa cenę, ale jestem przeciwny presji na to, żeby te miasta były w państwowych rękach. Co do tytułów to sam się zastanawiałem, ale zamiast dodatkowych obowiązków, które większość zasłużonych mieszkańców, z powodu pewnego zmęczenia kolejnymi obowiązkami, które już długo wykonywały osoby, które otrzymały takie wysokie pozycje społeczne, lepiej byłoby dać im jakiś przywilej. Przy czym wbrew pozorom, tytuły faktycznie są tego warte. Jak się ma wyższy tytuł niz uprzednio, to czuje się spełnionym, a przynajmniej ja tak mam. Przepraszam za post pod postem, ale chciałem 2 różne odpowiedzi rozdzielić na 2.
Hrabia IL Gubbio
Starosta Wileński 
-
-

- Podkomorzy

-
-
-
przez Aleksander Trzaska-Chojnacki » 15 lis 2025, 09:55
Wasza Krolewska Mość Wielmozni Panowie Mogę sie zgodzić ze wieksza część ma za za duże majątki. Dorobiliśmy sie ich uczciwa pracą, ale zapewne dobrze by było żebyśmy dalej nie kupowali. Ja sam moge zakupić w tej chwili ziemi za 18 mln. Mam wstepna propozycje, do końca nie przemyślaną, aby podnieś ceny ziemi i wszystkich zakupów, ale nie podnosząc zysków, a może obniżyć. Może należałoby powrócić do płacenia podatków lub innych danin. W realnym RON osoby posiadające Order Sw. Stanisława płaciły datki na Szpital w Warszawie Aby było uczciwie, nadal nowy szlachcic dostaje majątek za darmo. My musimy się na pracować aby coś nowego zdobyć. Nie oszukujmy się, sprzedaż miasta czy majątku przybyli posiadaniu wielkich dochodów nie jest rzeczą atrakcyjna i większości nie bedzie interesować. Moze inna gratyfikacja by kogoś zachęciła.
Aleksander Trzaska-Chojnacki (Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg ) Ordynat Prusko-Pomorski Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela 
-
-

- Kasztelan

-
- Medale: 21
-
-
-
-
-
-
-
- Stopień: Hetman Polny Litewski
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Sala Obrad
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|