Co prawda mam ciężki dzień poniedziałkowy, ale może uda się jakoś przekuć te Waszmościów słowa z jakiś zwięzły zapis do KSW.
Sejm Walny - I - III - MMXXVI WilnoRe: Sejm Walny - I - III - MMXXVI WilnoJa jestem tylko biednym historykiem 2 roku w realu. Miałem prawo międzynarodowe, ale tutaj to już chyba tworzymy jakieś własne statusy, stany prawno-polityczne.
Co prawda mam ciężki dzień poniedziałkowy, ale może uda się jakoś przekuć te Waszmościów słowa z jakiś zwięzły zapis do KSW. /-/ Jerzy IV
Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc ![]()
Re: Sejm Walny - I - III - MMXXVI WilnoW skrócie, myślę, że lenno, ale nie mające własnej państwowości.
Tylko trzeba konkretnie zdefiniować tę formę, jego ustrój. Czyli: tak jak ordynacja plus pewien zakres władzy (wojsko, może jakaś administracja). Nie wiem czy coś jeszcze. Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski regimentarz wojsk litewskich asystent na Wydziale Nauk Mikronacyjnych UK
Re: Sejm Walny - I - III - MMXXVI WilnoDodał bym księciu w Prusach prawo nadawania swoich urzędów dworskich realnych czy tytularnych.
Generalnie zgadzam się z poniższym: " specjalny status, ziemia nadana w lenno, zatem pewna autonomia, połączona z nadaniem obowiązków, wierności Rzeczypospolitej, hołdu wobec suzerena - Najjaśniejszego Pana, konkretne obowiązki. Nie na zasadzie odrębnego podmiotu prawa międzynarodowego, ale też nie na zasadzie pełnej integralności z Rzecząpospolitą."
Re: Sejm Walny - I - III - MMXXVI WilnoMożna by również, prawda.
A czy przewidujemy przepis o procedurze odbierania lenna i tytułu w hipotetycznej sytuacji niespełniania warunków (lub wycofania się wzajemnego z) umowy lennej? Czy są Panowie zdania, że Król z Sejmem nadają, to i mogą w razie czego odebrać, więc nie ma co tego precyzować, skoro można to zrobić na zwyczajnym lub nadzwyczajnym sejmie? Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski regimentarz wojsk litewskich asystent na Wydziale Nauk Mikronacyjnych UK
Re: Sejm Walny - I - III - MMXXVI WilnoNadano KSW, to KSW też powinno się odbierać.
Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau Książę na Tarnowie i San Alberto, baron Pesaro, wicekról Nowej Kurlandii, arcybiskup Jerozolimy. wojewoda sandomierski, ![]()
Re: Sejm Walny - I - III - MMXXVI WilnoSejm moze odebrac, a jakbym sie nie zgadzal to wojska koronne zalatwia sprawe.
Na pewno powiniem byc zapisa zazujacy prowadzenia polityki zagranicznej Aleksander Trzaska-Chojnacki (Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg) Ordynat Prusko-Pomorski Kasztelan Pomorski, Hetman Polny Litewski Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela ![]() Re: Sejm Walny - I - III - MMXXVI WilnoMości Panie Aleksandrze, skoro zabrał JWPan głos, to jak się zapatruje na kwestie majątkowe? Czy księstwo powinno działać Pana zdaniem podobnie jak ordynacja w sensie wyłączności posiadania ziemi?
Co do polityki zagranicznej, zgadzam się, że księstwo nie powinno być podmiotem prawa międzynarodowego. Trzeba by to odpowiednio ubrać w słowa, wyszczególniając, w jakim zakresie byłoby autonomiczne. Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski regimentarz wojsk litewskich asystent na Wydziale Nauk Mikronacyjnych UK
Re: Sejm Walny - I - III - MMXXVI WilnoWielmozny Panie Michale
Przepraszam, ze zabralem glos. W sprawiw majatku Ksiestwo powinny dziacxjak Ordynacja. Bedzie o tyle latwiej, ze cale Prusy naleza do mojego majatku. Sa w Ordynacji Aleksander Trzaska-Chojnacki (Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg) Ordynat Prusko-Pomorski Kasztelan Pomorski, Hetman Polny Litewski Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela ![]() Re: Sejm Walny - I - III - MMXXVI Wilno
Mości Panie Aleksandrze, nie rozumiem, może niejasno napisałem. Chodziło mi o to, że skoro zabrał Pan głos, czyli że zgłosił się do wypowiedzi, wszedł na mównicę itd., to żeby wypowiedział się szerzej w temacie i odpowiedział na pytania.
Tak właśnie myślę. Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski regimentarz wojsk litewskich asystent na Wydziale Nauk Mikronacyjnych UK
Re: Sejm Walny - I - III - MMXXVI Wilno
Czy taka forma, takie sformułowania pasują i są odpowiednie? Czy oddaje to, to o co chodziło Panu Michałowi, Aleksandrowi, Księciu Maurycemu, Samuelowi, Konradowi? Jeśli by ktoś miał jeszcze jakąś uwagę, lub propozycję, to najlepiej pisząc podać z gotowym zapisem do KSW to wstawię. /-/ Jerzy IV
Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc ![]()
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości |
||