II Kampania ZaporoskaII Kampania ZaporoskaNa wieści o opuszczeniu Rzeczpospolitej przez króla Konrada Jakuba na Zaporożu kozacy podburzani przez wichrzycieli podnieśli bunt przeciw Rzeczpospolitej wypowiadając posłuszeństwo. Do buntu przyłączyły się cztery pułki kozaków rejestrowych : zaporoski, czerkawski, białocerkiewski i perejesławski. Pułki te ruszyły na Kryłów gdzie zwołano Wielka Radę Atamanów. Tam ściągają też liczne rzesze kozaków z całego Zaporoża i Zadnieprza. Hetman Wielki naznaczył Dywizje Ruską do rozproszenia buntu i przywrócenia na Zaporożu spokoju. Wspierać te działania będzie Dywizja Kresowa na czas Kanpanii podporządkowana hetmanowi polnemu Hrychowiczowi. Do Świętego Jana oddziały Dywizji Ruskiej dokonały koncentracji sił pod Kamieńcem Podolskim i wedle rozkazów hetmana wielkiego ruszyły na Białą Cerkiew.
![]()
Re: II Kampania Zaporoska
Re: II Kampania ZaporoskaJuż w drodze do Białej Cerkwi rozesłano gońców do pułków Dywizji Kresowej nad która komendę objął hetman polny Hrychowicz.
Re: II Kampania ZaporoskaZgłaszam się zgodnie z poleceniem.
Karol von Tauer-Sienicki herbu jelito odmienne Członek Zakonu Krzyżackiego Kurator Wielki Namiestnik w wojsku Rzeczpospolitej Miecznik rawski ![]()
Re: II Kampania ZaporoskaStawiam się razem z moimi siłami w składzie 5 chorągwi tatarskich, dwóch kozackich,kompani dragonów i trzech oddziałów piechoty. Czekam na rozkazy.
(-) Maurycy Wilhelm Jerzy Orański-Nassau wicekról Nowej Kurlandii podskarbi wielki strażnik polny koronny ![]()
Re: II Kampania ZaporoskaWieczorem po morderczym marszu od Białą Cerkiew ściągnęły oddziały Dywizji Ruskiej. Wojska rozłożyły się obozem pod miastem, zaś w samym mieście założono sztab Wojsk Koronnych. Na rozkaz hetmana polnego rozesłano podjazdy celem rozeznania sytuacji. Rankiem zwołano naradę wojenną z udziałem wszystkich oficerów na której przedstawiono sytuację.
![]() Mości Panowie rad jestem wysłuchać Waszych opinii, co nam czynić trza by zapobiec dalszemu rozszerzaniu się buntu i niepokojów na Zaporożu.
Re: II Kampania ZaporoskaMości Panie Karolu, cieszę się z pana przybycia, od rozkaz dla pana. Proszę ruszać do Kijowa, tam stoi Kijowski Pułk Kozaków Rejestrowych, któren pozostał wierny Rzeczpospolitej, obejmie man nad nim komendę. Proszę dokonać przeglądu pułku i czekać dalszych rozkazów.
Re: II Kampania ZaporoskaUważam że 8 i 6 p.j. powinny założyć obozy warowni i dzięki nim działać ofensywie. Przerwać komunikację między Siczą, a zbuntowanymi półkami. Przydałoby by się, aby 7 p.j. dołączył do 8 p.j.
Wojska koronne powinny iść na zbuntowane pułki. Mając po bokach drugi 6 p.j. i pułk Ks. Oranskiego. Pułk kozaków w Kijowie powinien sotniami zapuszczać jej jak najdalej i pilnować porządku na kijowczyźnie. Wojska koronne idąc na spotkanie zcKozakami będą niszczyć małe oddziały. Po zwycięskiej bitwie Kozacy będą musieli iść w rozproszenie, ponieważ na drodze odwrotu bedaxstalyxnasze dwaxpulki atakując pobite wojska. Sicz nie będzie mógłacisc z pomocą bo będzie ich blokował 6 p.j. To wstępnie na tyle Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg ![]()
Re: II Kampania ZaporoskaSłusznie. Kudak odetnie żeglugę na Dnieprze, a podjazdami nękać komunikację na lądzie.Podesłałbym im moją piechotę na wzmocnienie. Jestem pewien że pierwsze co zrobi czerń to ruszy na Kudak. Co do marszu na Kryłów to się zgadzam o ile ktoś kontroluje kontakty międzynarodowe buntowników. Nie chcę się boleśnie nadziać na wszystkie ordy albo Turków.
(-) Maurycy Wilhelm Jerzy Orański-Nassau wicekról Nowej Kurlandii podskarbi wielki strażnik polny koronny ![]()
Re: II Kampania Zaporoska
Książę na Bydgoszczy i Wyszogrodzie Wojewoda Inowrocławski Kanclerz Wielki ![]()
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
||