|
Wola pod Warszawą, gdzie szlachta dokonuje wyboru monarchy. Głosować może każdy szlachcic i wybierać spośród kandydatów rodzimych (Piastów) lub zagranicznych zaakceptowanych przez ustępującego króla.
przez Michał Jerzy Potocki » 01 lis 2020, 20:49
Obwieszczenie Interrexa zwołujące Sejm Elekcyjny Michał Jerzy Potocki, pan na Ukrainie i Czernichowie etc., Kanclerz Wielki, interrexa obowiązki pełniąc, zgodnie z konstytucyją o elekcji króla mówiącą, ogłasza co następuje: Primo. Zwołuję Sejm Elekcyjny celem wyboru następcy JKM Sebastiana Januarego II na tronie Rzeczypospolitej. Secundo. Zobowiązuję szlachtę, mającą prawo elekcji, do stawienia się na elekcyjne pole do 3 dnia miesiąca Listopada roku Pańskiego MMXX, aby od 4 dnia miesiąca Listopada postępować dalej według prawa i uświęconej tradycji. Tertio. Obwieszczenie wchodzi w życie z dniem publikacji. Dano w Woli pod Warszawą dnia 1 miesiąca listopada, roku Pańskiego MMXX. /-/ Michał Jerzy Potocki Kanclerz Wielki Interrex
/-/Michał Jerzy Potocki Herbu Pilawa Rotmistrz Wojsk Koronnych Miecznik Podolski 
-
-

- Rotmistrz

-
- Medale: 8
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Tytuł: 9. Miecznik
- Gadu-Gadu: 70637937
przez Michał Jerzy Potocki » 01 lis 2020, 20:50
Ja, Michał Jerzy Potocki, Kanclerz Wielki i pan na Ukrainie i Czernichowie, Wojski Pomorski, stawiam się na sejm elekcyjny.
/-/Michał Jerzy Potocki Herbu Pilawa Rotmistrz Wojsk Koronnych Miecznik Podolski 
-
-

- Rotmistrz

-
- Medale: 8
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Tytuł: 9. Miecznik
- Gadu-Gadu: 70637937
przez Taddeo von Hippogriff-Piccolomini » 01 lis 2020, 22:32
Ja, Tadeusz von Hippogriff-Piccolomini, Pan na Żywcu potwierdzam swoją obecność na Seymie elekcyjnym.
(~) abp Taddeo von Hippogriff-Piccolomini SJPrymas Polski i Litwy Pan na Żywcu 
-
-

-
- Medale: 1
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Tytuł: - Mieszkaniec
- Gadu-Gadu: 68034442
przez Dominik Ostrogski » 01 lis 2020, 23:41
"Ja, Dominik De Roche, Pan na Kamieniu, stawiam się na Sejm Elekcyjny pode Wolą zebrany."
/-/ Dominik Ostrogski
herbu własnego Pan na Kamieniu Wojski Malborski
-
-

-
- Medale: 1
-
- Tytuł: 10. Wojski
- Gadu-Gadu: 70919374
przez Eugenia Ostrogska » 02 lis 2020, 00:54
Ja, Eugenia Ostrogska, Pani na Nakle, stawiam się na Sejm Elekcyjny.
(-) Eugenia OstrogskaSzlachcianka herbu własnegoPani na Nakle
-
-

-
- Tytuł: - Mieszkaniec
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Sejm Elekcyjny
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|