Sejm Elekcyjny I VII MMXVIIIRe: Sejm Elekcyjny I VII MMXVIIIJa, Borys von Targersdorf, strażnik sandomierski stawiam się na Sejm Elekcyjny.
Borys Targersdorf baró
palatinus regni Hungarie poseł pełnomocny i nadzwyczajny Jego Cesarskiej i Królewskiej Mości Franciszka Leopolda
Re: Sejm Elekcyjny I VII MMXVIIIJa, Jan Lubomirski-Dostojewski, stawiam się na sejm.
![]() Herbu Wąż Pułkownik w Szeregach Doborowej Jazdy Koronnej Członek Pocztu Hetmańskiego Kasztelan kijowski Miecznik ![]() Re: Sejm Elekcyjny I VII MMXVIIIJa Andream von Salza, stawiam się na Sejm
Andream von Salza
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego Wielki Mistrz Zakonu Rycerskiego Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie strażnik wendeński ![]() Re: Sejm Elekcyjny I VII MMXVIIIJa, Wilhelm Orański, stawiam się na Seym.
Ioannes V Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae etc., etc., etc. ![]()
Re: Sejm Elekcyjny I VII MMXVIIIJa, Sebastian von Tauer, książę na Bydgoszczy i Wyszogrodzie stawiam się na sejm.
Książę na Bydgoszczy i Wyszogrodzie Wojewoda Inowrocławski Kanclerz Wielki ![]()
Re: Sejm Elekcyjny I VII MMXVIIIZacni Waszmość Panowie,
wystarczy już chyba czasu na zgłaszanie kandydatur. Możemy przejść do zgłaszania Pacta Conventa, aby dowiedzieć się, który z Waszmości najsłuszniejszy dla Rzeczypospolitej ma plan ![]() /-/ prof. Ksawery kardynał van Berden ![]()
Re: Sejm Elekcyjny I VII MMXVIIIEkscelencjo, jeszcze nie zgłoszono żadnych kandydatur na sejmie.
CO do pacta Conventa - chciałbym, by znalazł się tam zapis o nadaniu orderów o które wnioski wystosowano a nie zostały nadane przez poprzedniego władcę oraz o zadbaniu przy wsparciu szlachty o uporządkowanie odznaczeń Rzeczypospolitej. Książę na Bydgoszczy i Wyszogrodzie Wojewoda Inowrocławski Kanclerz Wielki ![]()
Re: Sejm Elekcyjny I VII MMXVIIIEkscelencjo Prymasie,
Jaśnie Oświeceni Książęta, Mości Panowie! Jestem świadom, że z racji zawieszonego szlachectwa nie powinienem zabierać głosu w Sejmie, jednak mam pytania do zgromadzonych, na które nie znalazłem odpowiedzi w aktach prawnych Rzeczpospolitej. Pierwsze z nich jest, czy interrex zastępujący króla może przywrócić mi prawa wynikające ze szlachectwa, abym mógł wziąć udział w elekcji? Drugie natomiast, jeśli na pierwsze zostanie wyrażona odpowiedź negatywna, czy mogę uczestniczyć w obradach (chociażby odrzucając 3 grosze do Pacta Conventa), oczywiście nie mając prawa głosowania lub wskazywania kandydatów? Dlaczego te kwestie poruszam? Otóż niedawno minął termin dwóch tygodni, które prawo nakazuje oczekiwać na pozytywne rozpatrzenie. Deo gratias za odpowiedź. /-/bp. Hieronim Sieniawski
Re: Sejm Elekcyjny I VII MMXVIIIMości Hieronimie!
KONSTYTVCYJA SEYMOWA Z DNIA X MIESIĄCA XII ANNO DOMINI MMXIV O SZLACHCIE
Według tego zapisu po 14 dniach bez względu na to kto jest królem, szlachcic musi być przywrócony do swych praw i przywilejów. Zaś z elekcją to nie może Waszmość brać udziału, jeśli utożsamiamy ją z Seymem podanym w zapisie. Tylko, że niżej mamy zapis, który mówi o wszystkich, jeśli słowo "wszystkich" rozumiemy jako każdą osobę ze szlachectwem to jak najbardziej może Waćpan brać czynny udział w elekcji. KONSTYTVCYJA SEYMOWA Z DNIA XXIV MIESIĄCA VI ANNO DOMINI MMXIV O ELEKCJI KRÓLA MÓWIĄCA
Co do pacta Conventa: Zapis, że elekt zrzeka się wszystkich urzędów w innych mikronacjach, że ewentualne koncepcje swego małżeństwa ze szlachtą ustali wcześniej i że w wyprawach wojskowych poza Rzplitą udziału bez zgody szlachty brać nie będzie. /-/ Daniel January von Tauer-Krak, Chorąży Płocki Markiz Rafadarvike w Królestwie Baridasu ![]() Re: Sejm Elekcyjny I VII MMXVIIIPosiłkując się Pacta Conventa z poprzednich Sejmów i dotychczasowymi propozycjami Braci Szlacheckiej, pozwoliłem sobie zamieścić poniżej wstępną wersję Pacta Conventa na teraźniejszą elekcję.
/-/ Stanisław von Tauer herbu von Tauer Pułkownik wojsk koronnych Wojewoda łęczycki ![]() kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
||