Pieczenie Chleba
Dawniej zwyczajem gospodyń na wsi było pieczenie chleba. Tę umiejętność kobiety przekazywało sobie z pokolenia na pokolenie. Chleb pieczono z mąki żytniej, niekiedy dodając mąki pszennej. Ziarno mielono na domowych żarnach, później w młynie, uzyskując w ten sposób mąkę pytlowaną. Ciasto wyrabiano w dzieży, dodawano do niego wcześniej przygotowany zaczyn, za pomocą którego zakwaszano ciasto chlebowe. Po jego wyrobieniu nakrywano go kawałkiem płótna, żeby wyrosło. Trzeba było jeszcze wcześniej nagrzać piec do odpowiednio wysokiej temperatury. Ciasto formowano i nakładano do kobiałek, a następnie przy pomocy drewnianej łopaty o długim kiju wsadzano do pieca. Gdy bochenki były już upieczone, wykładano je z pieca i układano na ławie nakrytej płótnem. Wierzono, że ktoś obcy mógłby rzucić na chleb urok i dlatego niechętnie patrzono na każdego, kto w tym czasie wchodził do izby i prowadził głośne rozmowy.
Piec Chlebowy